Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Preşedinta Comisiei Europene, despre situația…

Preşedinta Comisiei Europene, despre situația la granița dintre Polonia și Belarus: „Folosirea migranților în scopuri politice de către Belarus este inacceptabilă”

„Folosirea migranților în scopuri politice de către Belarus este inacceptabilă”, susține preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

„Belarus trebuie să înceteze să pună în pericol viețile oamenilor. Folosirea migranților în scopuri politice de către Belarus este inacceptabilă. Autoritățile din Belarus trebuie să înțeleagă că presiunea în acest fel asupra Uniunii Europene printr-o folosire cinică a migranților nu îi va ajuta să își atingă scopurile. Am vorbit cu prim-ministrul polonez Mateusz Morawiecki, prim-ministrul lituanian Ingrida Šimonytė și prim-ministrul leton Arturs Krišjānis Kariņš pentru a exprima solidaritatea UE și a discuta cu aceștia măsurile pe care UE le poate lua pentru a-i sprijini în eforturile lor de a face față acestei crize. Solicit statelor membre să aprobe în cele din urmă regimul de sancțiuni extinse asupra autorităților din Belarus responsabile pentru acest atac hibrid. Vicepreședintele Schinas, în coordonare cu Înaltul Reprezentant/Vicepreședintele Borrell, va călători în următoarele zile în principalele țări de origine și de tranzit pentru a se asigura că acţionează pentru a preveni ca propriii cetăţeni să cadă în capcana întinsă de autorităţile din Belarus. UE va analiza în special modalitățile de sancționare, inclusiv prin includerea pe lista neagră, a companiilor aeriene din țări terțe care sunt active în traficul de persoane. În cele din urmă, Comisia va analiza împreună cu ONU și agențiile sale specializate cum să prevină declanșarea unei crize umanitare și să se asigure că migranții pot fi returnați în siguranță în țara lor de origine, cu sprijinul autorităților lor naționale”, a declarat peședinta Comisiei Europene.

Autorităţile poloneze au acuzat luni Belarusul că încearcă să declanşeze o confruntare majoră, după ce imagini postate pe rețelele sociale arată sute de migranţi care se îndreaptă spre frontiera dintre Belarus şi Polonia. 

Începând din octombrie 2020, UE a impus progresiv măsuri restrictive împotriva Belarusului. Măsurile au fost adoptate ca răspuns la fraudarea alegerilor prezidențiale din august 2020 din Belarus, precum și la intimidarea și reprimarea violentă a protestatarilor pașnici, a membrilor opoziției și a jurnaliștilor.

În total, 88 de persoane fizice și șapte entități sunt desemnate în prezent în cadrul regimului de sancțiuni împotriva Belarusului. Printre acestea se numără președintele belarus, Alexandr Lukașenko, și fiul său, Viktor Lukașenko, consilier pe probleme de securitate națională, precum și alte personalități-cheie ale conducerii politice și ale guvernului, membri la nivel înalt ai sistemului judiciar și mai mulți actori economici importanți. Persoanele vizate au fost identificate drept responsabile de represiuni și intimidări împotriva demonstranților pașnici, a membrilor opoziției și a jurnaliștilor ca urmare a alegerilor prezidențiale din 2020 din Belarus, precum și de abateri în cadrul procesului electoral.