Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Meteorologii au emis o nouă…

Meteorologii au emis o nouă avertizare hidrologică și îndeamnă agenții economici și populația să consume rațional resursele de apă

Sursa foto: gov.md

Râurile din R. Moldova sunt afectate de seceta din această vară și au un nivel scăzut al apelor. Potrivit Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) până pe 15 august, râurile Draghiște, Cubolta și Botna se află sub Cod Roșu din cauza scurgerii scăzute a apei, valorile medii multianuale lunare fiind de 0-10%.

Sub Cod Portocaliu de urgență la secetă, potrivit SHS, se află râul Prut. Pe sectorul satul Criva – orașul Costești și pe sectorul orașul Ungheni – satul Brînza vor fi scurgeri ale apelor de 15-30 % din valorile medii multianuale lunare. În unele râuri la fel se vor menține scurgeri ale apelor de 15-30 % din valorile medii multianuale lunare.

Totodată, Codul Galben de scurgere scăzută a apelor este valabil pentru râul Nistru, (cu excepția unor afluenți de stânga al râului Nistru) cu scurgeri ale apelor de 35-50 % din valorile medii multianuale lunare, precum și râul Prut, pe sectorul orașul Costești – orașul Ungheni – 30-40 % din valorile medii multianuale lunare. Meteorologii spun că în râurile mici se vor menține scurgeri ale apelor de 30-45 % din valorile medii multianuale lunare.

Publicitate
Publicitate

Avertizarea hidrologică de scurgere scăzută a apelor pe râurile din R. Moldova a fost emisă de SHS pe 5 august, în legătură cu temperaturile ridicate din această perioadă și lipsa precipitațiilor, și este valabilă până pe 15 august.

Meteorologii îndeamnă agenții economici și populația să consume rațional resursele de apă.

Totodată, până luni, 8 august, rămâne în vigoare Codu Galben de caniculă. Potrivit SHS, „în intervalul 06-08.08.2022, pe arii extinse temperatura maximă a aerului va atinge valori între +33..+35°C”.

Până pe 12 august în țară este valabil și pericolul excepțional de incendiu: „În intervalul 06-12.08.2022, pe arii extinse se va menține pericol excepțional de incendiu (clasa V) cu caracter natural”, mai anunță SHS.

Astfel, meteorologii recomandă să vă deplasaţi în afara locuinţei doar dimineața devreme sau seara.

„Deplasaţi-vă pe la umbră şi evitaţi pe cât posibil expunerea în plin soare, folosiţi îmbrăcăminte uşoară, subţire din ţesături naturale în culori deschise precum şi mijloace de protecţie (pălării, umbrele, ochelari de soare); este bine să aveţi la îndemână lichide (apă)”, anunță SHS într-un comunicat.

Potrivit Serviciului Hidrometeorologic de Stat, duminică, 7 august, în raioanele din nordul și centrul țării se așteaptă ploi cu descărcări electrice. Luni, 8 august, în raioanele de nord ale R. Moldova temperatura se va situa în jurul valorilor de +31…+34°C în timpul zilei, iar în timpul nopții va coborî până la +17…+20°C. În centrul și sudul țării temperatura va varia între +32…+38°C ziua și între +18°C și +22°C noaptea.

Publicitate
Publicitate