Principală  —  IMPORTANTE   —   Mesajul unui asistent medical: „Dragi…

Mesajul unui asistent medical: „Dragi guvernanți, ați dus o politică tâmpită. Tu, dragă societate, te comporți maximal de iresponsabil”

Foto: World Health Organization in Moldova

Un asistent medical, care susține că activează în prima linie cu pacienții infectați cu COVID-19, vine cu un mesaj dur în adresa guvernării și a politicienilor. Acesta susține că din cauza managementului prost, circa o treime dintre persoanele infectate în R. Moldova sunt lucrători medicali,care nu au dispus de echipamentele necesare pentru a se proteja. Tânărul transmite un mesaj și societății, menționând că aceasta se comportă iresponsabil, fapt ce duce la îmbolnăviri. În acest sens, asistentul medical face un apel către cetățeni să respecte carantina.

„E deja o lună și jumătate de când lucrez în prima linie cu pacienții infectați cu COVID-19 în cadrul secției de reanimare. E o lună și jumătate de când nu mi-am putut vedea mama, tata, fratele, iubita și prietenii. O lună și jumătate de când lucram un schimb de 24 la două zile, câteodată și la o zi. O lună și jumătate de când stau izolat, singur în apartament, iar programu meu este destul de simplu, casă-spital și viceversa [ … ] Nu sunt nici pe departe singurul. Suntem mulți care au făcut același lucru”, a scris Victor Maximciuc, asistent medical, pe pagina sa de Facebook.

„Cel mai dureros e să vezi cum mai mult de o treime din pacienți sunt lucrători medicali”

Asistentul medical a ținut să precizeze în ce condiții activează lucrătorii medicali pentru a face față virusului:

Victor Maximciuc, asistent medical

„Vii la muncă, îmbraci costumul care e aproape impermeabil, care câteodată se transformă într-o saună mobilă. Câteodată ți se umple papucul cu transpirație și nu glumesc. Câteodată, dacă stai locului, jos, pe podea, se formează o baltă. Câteodată ți se aburesc ochelarii și nu vezi nimic. Câteodată vrei la baie de nu mai poți, dar rabzi. [ … ] Pe parcursul unei gărzi se poate întâmpla orice, absolut orice”.

Victor spune că în pofida acestor greutăți, cel mai dureros e faptul că mai mult de o treime dintre pacienții infectați sunt lucrători medicali care nu au avut echipamentul necesar și care au fost acuzați că „nu știu să lucreze”.

„Și chestia nu e nici măcar în acele despăgubiri materiale pe care le-ați promis lucrătorilor medicali infectați și oricum nu le-ați oferit. Ideea e în lipsa de elementar respect pentru persoanele menționate mai sus. Nu ne numiți eroi pe la mass-mediile voastre plătite. Nu ne aplaudați, nu ne supraplătiți, dar măcar astupați-vă orificiile din cap, la care le ziceți guri, în unele momente. Nu ați rezista nici măcar să faceți un simplu cerc prin secție”, povestește tânărul.

Dragi guvernanți, ați dus o politică tâmpită, absurdă și spurcată tot acest timp”

„Tot mai multe secții și spitale închise pe carantina. Voi însă, dragi guvernanți, ați dus o politică tâmpită, absurdă și spurcată tot acest timp, pentru că vă doare fix în cot. Tu, dragă societate, te comporți maximal de iresponsabil tot acest timp. Nu suntem țapi ispășitori să lucrăm așa până în august, în timp ce voi va cătăiți pe „ploșeadi”, vă plimbați prin parcuri, iar apoi, îmbolnăvindu-vă, veniți cu lacrimi și așteptați compasiune și înțelegere, care tot voi, ați făcut în tot halul, cum ați vrut, lucrătorul medical care muncește pentru niște salarii mizere”, scrie asistentul medical.

Într-un final, tânărul spune că politicienii nici în această perioadă nu au reușit să mobilizeze societatea pentru a face față virusului. În schimb, aceștia se ocupă de „scheme” și „coaliții”: „Sunteți un sistem impotent, incapabil să facă măcar ceva, care supraviețuiți doar datorită ajutoarelor primite din afară, pe care tot le furați”.

Până la 12 mai, în R. Moldova au fost confirmate 1197 cazuri de infectare în rândul angajaţilor sistemului de sănătate, printre care: medici-285, asistenţi medicali-438, felceri-64, paramedici-1, farmacişti-19, personal auxiliar-390 persoane.