Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Meniul copiilor de la grădinițe…

Meniul copiilor de la grădinițe și școli s-ar putea îmbogăți cu fructe proaspete

După un val de nemulțumiri din partea părinților care sunt deranjați de alimentația nesănătoasă a copiilor lor, a apărut inițiativa ca aceștia să primească fructe proaspete în fiecare zi. Pe data de 8 aprilie 2016, la Casa ONU avut loc prezentarea unei inițiative pilot de sporire a consumului de fructe proaspete în școli și grădinițe și de mobilizare de fonduri pentru aceasta. Ideea aparține reprezentanților Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare din Moldova, iar scopul proiectului este de a crea o cultură de consum a fructelor proaspete în rândul copiilor, care lasă de dorit, spune Dumitru Vasilescu, managerul proiectului.

La modul practic, reprezentanții PNUD Moldova propun ca elevii și copiii de la grădinițe să primească „snacksuri” din fructe proaspete.

Înainte de a lansa inițiativa, autorii proiectul au efectuat un chestionar, pentru a analiza și cerceta situația actuală din școlile și grădinițele din capitală. Chestionarul a vizat școlile, copiii, părinții, societatea civilă, donatorii și producători de fructe. Peste 75% din școlile verificate nu au în meniu fructe. În acest context, s-a arătat disponibilitatea școlilor și părinților de a contribui financiar la implementarea acestei inițiative, prin achitarea unor taxe simbolice lunare. De asemenea, circa 74% din companiile autohtone ce produc sau procesează fructe și-au arătat disponibilitatea de a dona produse. Din aceste companii, circa 66% sunt producători de mere.

„Este un proiect pilot de promovare a consumului sporit de fructe în stare proaspătă în școli și grădinițe publice. Nu mă refer la măr așa cum este el, ci la un fel de „snacksuri”, adică fructele sunt feliate și ambalate corespunzător și cu un termen de valabilitate mai mare, de până la 21 de zile. Acestea vor fi mult mai atractive pentru copii, decât fructele în stare proaspătă”, menționează Dumitru Vasilescu, managerul proiectului.
În cadrul proiectului vor fi selectate câteva școli unde vor fi repartizate fructele. Iar criteriul de bază în concurs va fi ca instituțiile să contribuie cu cel puțin 0,5% din bugetul total.

„Acum încercăm să găsim fonduri. În această campanie vrem să mobilizăm părinții, școlile, dar și companiile. PNUD va suplini fiecare leu sau dolar investit de către parteneri pentru a crea un interes de a se acumula fonduri”, a precizat Dumitru Vasilescu.

Părinții s-au arătat încântați de faptul că copii ar putea să beneficieze de o porție zilnică de fructe.
„Luînd în considerație cum sunt alimentați în prezent copiii din instituțiile noastre de învățămînt, față de cele din Uniunea Europeana îmi e rușine pentru țara aceasta. Avem produsele noastre bio crescute de noi și sunt exportate în alte țări în loc să beneficiem noi și copii noștri de aceste produse. Susțin acest proiect și sper să se monitorizeze toți în țara asta și să contribuie la sănătatea micuților noștrii care sunt și viitorul țării”, ne-a spus Marina, o mămică din Chișinău. În același timp, o altă mămică se arăta nemulțumită că părinți vor trebui să plătească pentru aceste fructe. „Fructele ar trebui distribuite gratis în toate instituțiile, iar statul să contribuie cu suma necesară, deoarece achităm lunar toate impozitele.

PNUD a lansat o competiție oficială pentru companii prin care se vor accepta exclusiv proiecte colaborative, se va selecta un producător, un procesator și un distribuitor, care vor veni cu ofertă tehnică și financiară clară pentru realizarea inițiativei. Soluția tehnică reprezintă și realizarea tipului de snack-uri ce vor face parte din meniul școlilor, fie că ele vor fi în stare uscată, fie feliate, fie sub formă de suc, etc.

Copiii de astăzi suferă de aceleași boli ca în timpul celui de-al II-lea război mondial. Principalul motiv al unei asemenea similitudini este mâncarea nesănătoasă, care are un efect mult mai nociv decât raționalizarea alimentelor pe vremuri de penurie, scrie Daily Mail. În același timp, alimentele nesănătoase sunt principala cauză a obezității printre minori.

Autor: Corina Onoico