Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Mai mulți cetățeni străini au…

Mai mulți cetățeni străini au primit refuz de intrare în R. Moldova. Printre ei este și artistul rus Filip Kirkorov

sursa poza: deschide.md

Poliția de Frontieră a R. Moldova a anunțat că în privința unor cetățeni străini a fost luată decizia de refuz de intrare în R. Moldova, după ce nu au fost întrunite condițiile pentru autorizarea trecerii frontierei de stat. Totul s-a întâmplat în noaptea de joi spre vineri, 28-29 iulie, pe Aeroportul Internațional Chișinău.

Potrivit Deschide.md, una dintre persoanele care au primit refuzul să intre în R. Moldova este cântărețul rus Filip Kirkorov, care pe 19 iunie urma să cânte la concertul anulat din Piața Marii Adunări Naționale, organizat de Veaceslav Valico, cel care a candidat la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021, avându-l ca persoană de încredere pe controversatul om de afaceri Veaceslav Platon, precum și de Partidul Politic „ȘOR”.

„În privința unor cetățeni străini a fost luată decizia de refuz de intrare în Republica Moldova. Fiind supuși controlului, conform protocoalelor stabilite, s-a constatat că nu au fost întrunite condițiile pentru autorizarea trecerii frontierei de stat”, anunță Poliția de Frontieră într-un comunicat.

Poliția de Frontieră nu a putut să ne ofere detalii despre identitatea persoanelor.

Anterior, procurorul general interimar, Dumitru Robu, a afirmat că Partidul Politic „ȘOR” a plătit 260 mii de dolari pentru a-i aduce pe interpreții ruși Filip Kirkorov și Alisher Tagirovich Morgenshtern, la Chișinău, la concertul din Piața Marii Adunări Naționale (PMAN), de pe 19 iunie, care nu a mai avut loc.

Dosarul privind finanțarea ilegală a Partidului Politic „ȘOR”

Procurorii anticorupție în comun cu Ofițerii Centrului Național Anticorupție (CNA) au efectuat, pe 21 iulie, circa 97 percheziții în cadrul cauzei penale privind finanțarea ilegală a Partidului Politic „ȘOR”.

Tot în acea zi, deputata Marina Tauber, vizată în două cauze penale pornite pe faptul „acceptării cu bună știință a finanțării partidului din partea unui grup criminal organizat”, a rămas fără imunitate parlamentară, după ce Parlamentul a aprobat cele două cereri ale procurorului general interimar, Dumitru Robu.

Tauber a calificat ridicarea imunității parlamentare drept o „decizie politică care deja a fost luată”. Vicepreședinta formațiunii s-a declarat nevinovată și a spus că nu se teme de nimic, „nici de rețineri și nici de percheziții”.

Pe 23 iulie, Marina Tauber, a fost plasată în arest preventiv pentru 30 de zile, potrivit deciziei Judecătorie Chișinău, sediul Ciocana, luată la demersul procurorilor. Ea este deținută în Penitenciarul nr. 13. La 28 iulie Curtea de Apel Chișinău urma să examineze recursul depus de avocații deputatei Partidului „Șor”, Marina Tauber, privind anularea măsurii de arest preventiv, în Penitenciarul nr. 13, însă ședința a fost amânată pentru data de 1 august.

Potrivit probelor administrate pe dosar, s-a constatat că partidul ar fi acceptat conștient bani de proveniență dubioasă, din partea unei „grupări criminale”, care erau folosiți în interes de partid, precum onorarii pentru artiști, salarii pentru membri și organizarea de proteste. Conform CNA, banii „grupului criminal” ajungeau în R. Moldova sub formă de transferuri și convertiri, inclusiv în criptovalută, iar pentru a camufla originea mijloacelor financiare, erau folosite diverse canale de finanțare precum Dubai, Viena, Monaco.

„Astfel, au fost documentate mai multe episoade în care, în primul semestru al anului curent, de către partid ar fi fost efectuate plăți în sumă de 600 000 de euro, pe când cheltuielile raportate erau de puțin peste 228 000 de lei. Din aceleași surse de proveniență infracțională, ar fi fost achitate salarii lunare membrilor partidului în sumă de 100 000 de euro, iar peste 3,5 milioane de lei ar fi fost folosite pentru transportarea participanților la protestele din Piața Marii Adunări Naționale. 

În prezent, pentru fortificarea probatoriului, se efectuează și alte acțiuni de asigurare a investigării complete, obiective și sub toate aspectele a faptelor cercetate. Acestea sunt desfășurate în limitele legale, cu asigurarea respectării principiului prezumției de nevinovăție a persoanelor vizate și respectarea tuturor drepturilor și garanțiilor procesuale”, precizează CNA.

În prima jumătate de an, partidul a indicat că a fost finanțat cu 1,7 milioane de lei.

Marina Tauber este vicepreședinta Partidului „ȘOR”. Anterior, Ziarul de Gardă a scris că înainte de a accede în Legislativ, Tauber a exercitat, timp de aproape un an, funcția de primară a comunei Jora de Mijloc. Până în 2016, înainte de a se lansa în politică, a fost timp de șase ani, președinta Federației de Tenis din Moldova. Fosta colegă de școală a lui Ilan Șor figurează în ambele rapoarte Kroll privind furtul miliardului de la cele trei bănci. Potrivit raportului, Tauber, alături de alți acționari ai Unibank, ar fi acționat concertat în beneficiul lui Ilan Șor.

Cine este Veaceslav Valico

Valico este un activist civic, care în iunie 2019 a participat la protestul Partidului Democrat din Moldova (PDM), înainte ca formațiunea să cedeze guvernarea. Atunci, el a ținut și un discurs de pe scena amenajată de PDM-ul lui Plahotniuc, în care l-a criticat pe președintele de atunci al țării, Igor Dodon, cerând demisia acestuia.

Anterior, ZdG a scris că numele lui Valico a figurat în două dosare civile în care a fost acționat în judecată de o bancă comercială. În primul caz, Valico a fost obligat să achite o datorie și cheltuieli de judecată în valoare de 30 de mii de lei. Ulterior, banca l-a atacat în judecată pentru „a-și apăra onoarea și reputația profesională”, obligând-ul să radieze pe paginile sale de socializare „informații care lezează reputația profesională a băncii” și „să înceteze campania mediatică de defăimare” a acesteia. Acțiunea băncii a fost respinsă. În 2017, pe motiv că Valico nu și-a onorat datoria, executorul judecătoresc, din numele băncii, a solicitat aplicarea interdicției acestuia de a nu părăsi țara, instanța însă a respins cererea.