Principală  —  IMPORTANTE   —   Activistul reprezentat de Platon în…

Activistul reprezentat de Platon în campania pentru anticipatele din 11 iulie 2021 confirmă: pe 19 iunie în PMAN va fi organizat un concert cu participarea artiștilor Morgenshtern și Slava Marlow: „Organizatorii concertului sunt reprezentanții diasporei moldovenești din Canada”

Activistul civic Veaceslav Valico, care a candidat la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021, avându-l ca persoană de încredere pe controversatul om de afaceri Veaceslav Platon, confirmă că a rezervat spațiul din Piața Marii Adunări Naționale (PMAN) pentru ziua de duminică, 19 iunie, pentru concertul rapper-ului rus Alisher Tagirovich Morgenshtern.

Într-un video postat pe pagina sa de Facebook, Valico spune că el ar fi doar reprezentantul oficial al acestui eveniment, iar organizatorii și sponsorii ar fi reprezentanții diasporei moldovenești din Canada în frunte cu o oarecare Victoria Șapa.

„Sunt foarte mândru și bucuros de faptul că avem un popor prietenos și mulți cetățeni de-ai noștri care locuiesc peste hotare țării continuă să se gândească la patria lor. Știți că am o activitate civică destul de activă și este foarte plăcut că printre cei care mă urmăresc și cu care discut este și o cunoscută de a mea, Victoria Șapa din Canada. Discutând cu ea despre situația din R. Moldova, mereu am spus „totul este rău și devine și mai rău”. Vreau să fac un lucru mare și bun pentru oameni, ca ei să-și amintească ce înseamnă bucuria. Așa a apărut ideea de a organiza un concert pe 19 iunie, dedicat tinerilor și absolvenților. Prieteni, sunt doar reprezentantul oficial al acestui eveniment, iar „mulțumesc” trebuie să-i spunem Victoriei din Canada. Ea, la rândul său, a discutat cu mai mulți conaționali de-ai noștri care locuiesc acolo și ei împreună, fiind parte a diasporei noastre din R. Moldova, au decis să sponsorizeze evenimentul din această duminică. (…) Am invitat la acest concert artiști renumiți pe care îi iubește tineretul nostru: Morgenshtern și Slava Marlow. Sunt sigur că băieții vor pregătti pentru voi un show excepțional. Intrarea este liberă pentru toți doritorii”, a explicat activistul civic Veaceslav Valico.

Activistul civic Veaceslav Valico, care a candidat la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021, avându-l ca persoană de încredere pe controversatul om de afaceri Veaceslav Platon, a rezervat spațiu pentru desfășurarea unui eveniment dedicat tinerilor din R. Moldova pentru ziua de duminică, 19 iunie, în Piața Marii Adunări Naționale (PMAN). Potrivit informațiilor publicate pe site-ul Primăriei municipiului Chișinău, evenimentul va avea loc de la ora 15:00 până la ora 22:00.

Valico este un activist civic, care în iunie 2019 a participat la protestul Partidului Democrat din Moldova (PDM), înainte ca formațiunea să cedeze guvernarea. Atunci, el a ținut și un discurs de pe scena amenajată de PDM-ul lui Plahotniuc, în care l-a criticat pe președintele de atunci al țării, Igor Dodon, cerând demisia acestuia.

Pe 18 iunie 2021, Comisia Electorală Centrală (CEC) l-a înregistrat pe Veaceslav Valico în calitate de candidat independent pentru alegerile anticipate din 11 iulie 2021. Pretendentul de atunci, al cărui slogan a fost, în rusă, „Împotriva tuturor mincinoșilor”, l-a avut ca persoană de încredere pe controversatul om de afaceri Veaceslav Platon, anterior condamnat, iar apoi achitat în dosarul fraudei bancare. În buletinul de vot, Valico a figurat cu numărul 23.

În 2014, el a candidat la alegerile parlamentare pe lista Blocului electoral „Alegerea Moldovei – Uniunea Vamală”, fiind membru al Partidului Social Democrat

Anterior, ZdG a scris că numele lui Valico a figurat în două dosare civile în care a fost acționat în judecată de o bancă comercială. În primul caz, Valico a fost obligat să achite o datorie și cheltuieli de judecată în valoare de 30 de mii de lei. Ulterior, banca l-a atacat în judecată pentru „a-și apăra onoarea și reputația profesională”, obligând-ul să radieze pe paginile sale de socializare „informații care lezează reputația profesională a băncii” și „să înceteze campania mediatică de defăimare” a acesteia. Acțiunea băncii a fost respinsă. În 2017, pe motiv că Valico nu și-a onorat datoria, executorul judecătoresc, din numele băncii, a solicitat aplicarea interdicției acestuia de a nu părăsi țara, instanța însă a respins cererea.

Solicitat atunci de ZdG, Valico a declarat, inițial, că a achitat datoria încă în 2016. Ulterior, el a solicitat să-i transmitem în scris întrebările, iar la precizarea, cum se face că în 2017, executorul judecătoresc a solicitat aplicarea interdicției de a părăsi țara în contextul aceleași datorii, acesta a refuzat să răspundă, invocând că întrebarea ar fi una „prostească”.

În declarația de proprie răspundere depusă în 2021, la CEC, Valico nu a indicat venituri sau proprietăți, în schimb a indicat o datorie de 20 de mii de euro, pe care trebuie să o ramburseze până în 2029. La dezbaterile electorale de la TV8 din acea perioadă, întrebat din ce bani trăiește, Valico a menționat că trăiește „discret și încetișor” din „economiile pe care le mai are”. Contrar declarațiilor, Valico figurează ca fondator și administrator al firmei „Dicaster”, aceasta fiind înregistrată într-un apartament care a fost anterior deținut de acesta. Întrebat de ZdG despre motivul pentru care nu a indicat firma în declarația de avere depusă atunci la CEC, Valico a avut aceeași retorică ca și în contextul datoriei, evitând să ofere un răspuns.