Principală  —  IMPORTANTE   —   Veaceslav Valico, care a candidat…

Veaceslav Valico, care a candidat la anticipatele din 11 iulie 2021 avându-l ca persoană de încredere pe Platon, a rezervat spațiu pentru desfășurarea unui eveniment în PMAN în aceeași zi în care în centrul capitalei va evolua artistul rus Morgenshtern

Activistul civic Veaceslav Valico, care a candidat la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021, avându-l ca persoană de încredere pe controversatul om de afaceri Veaceslav Platon, a rezervat spațiu pentru desfășurarea unui eveniment dedicat tinerilor din R. Moldova pentru ziua de duminică, 19 iunie, în Piața Marii Adunări Naționale (PMAN). Potrivit informațiilor publicate pe site-ul Primăriei municipiului Chișinău, evenimentul va avea loc de la ora 15:00 până la ora 22:00.

Tot pe 19 iunie, în PMAN, rapper-ul rus Alisher Tagirovich Morgenshtern a anunțat că va ține un concert la Chișinău.

În contextul în care Valico a rezervat spațiu pentru duminică, zi în care tot în PMAN va evalua în scenă rapper-ul rus, ZdG a solicitat o reacție de la activistul civic în care l-a întrebat dacă el l-a plătit pe Morgenshtern pentru a evolua la Chișinău și care sunt motivele pentru care a bronat spațiu în PMAN. Deocamdată nu am primit un răspuns la mesajul ZdG.

Valico este un activist civic, care în iunie 2019 a participat la protestul Partidului Democrat din Moldova (PDM), înainte ca formațiunea să cedeze guvernarea. Atunci, el a ținut și un discurs de pe scena amenajată de PDM-ul lui Plahotniuc, în care l-a criticat pe președintele de atunci al țării, Igor Dodon, cerând demisia acestuia.

Pe 18 iunie 2021, Comisia Electorală Centrală (CEC) l-a înregistrat pe Veaceslav Valico în calitate de candidat independent pentru alegerile anticipate din 11 iulie 2021. Pretendentul de atunci, al cărui slogan a fost, în rusă, „Împotriva tuturor mincinoșilor”, l-a avut ca persoană de încredere pe controversatul om de afaceri Veaceslav Platon, anterior condamnat, iar apoi achitat în dosarul fraudei bancare. În buletinul de vot, Valico a figurat cu numărul 23.

În 2014, el a candidat la alegerile parlamentare pe lista Blocului electoral „Alegerea Moldovei – Uniunea Vamală”, fiind membru al Partidului Social Democrat

Anterior, ZdG a scris că numele lui Valico a figurat în două dosare civile în care a fost acționat în judecată de o bancă comercială. În primul caz, Valico a fost obligat să achite o datorie și cheltuieli de judecată în valoare de 30 de mii de lei. Ulterior, banca l-a atacat în judecată pentru „a-și apăra onoarea și reputația profesională”, obligând-ul să radieze pe paginile sale de socializare „informații care lezează reputația profesională a băncii” și „să înceteze campania mediatică de defăimare” a acesteia. Acțiunea băncii a fost respinsă. În 2017, pe motiv că Valico nu și-a onorat datoria, executorul judecătoresc, din numele băncii, a solicitat aplicarea interdicției acestuia de a nu părăsi țara, instanța însă a respins cererea.

Solicitat atunci de ZdG, Valico a declarat, inițial, că a achitat datoria încă în 2016. Ulterior, el a solicitat să-i transmitem în scris întrebările, iar la precizarea, cum se face că în 2017, executorul judecătoresc a solicitat aplicarea interdicției de a părăsi țara în contextul aceleași datorii, acesta a refuzat să răspundă, invocând că întrebarea ar fi una „prostească”.

În declarația de proprie răspundere depusă în 2021, la CEC, Valico nu a indicat venituri sau proprietăți, în schimb a indicat o datorie de 20 de mii de euro, pe care trebuie să o ramburseze până în 2029. La dezbaterile electorale de la TV8 din acea perioadă, întrebat din ce bani trăiește, Valico a menționat că trăiește „discret și încetișor” din „economiile pe care le mai are”. Contrar declarațiilor, Valico figurează ca fondator și administrator al firmei „Dicaster”, aceasta fiind înregistrată într-un apartament care a fost anterior deținut de acesta. Întrebat de ZdG despre motivul pentru care nu a indicat firma în declarația de avere depusă atunci la CEC, Valico a avut aceeași retorică ca și în contextul datoriei, evitând să ofere un răspuns.