Principală  —  IMPORTANTE   —   Locuitorii municipiului Chișinău ar putea…

Locuitorii municipiului Chișinău ar putea plăti 6 lei pentru o călătorie cu autobuzul sau troleibuzul. Municipalitatea propune CMC-ului reexaminarea subiectului care prevede ajustarea tarifelor – DOC

Locuitorii municipiului Chișinău ar putea plăti mai mult pentru deplasarea cu mijloacele de transport în comun. Astfel, o călătorie cu autobuzul sau troleibuzul ar putea costa 6 lei. Primarul general al capitalei, Ion Ceban, a declarat miercuri, 11 mai, că Primăria municipiului Chișinău va propune Consiliului Municipal Chișinău (CMC) reexaminarea subiectului care prevede majorarea tarifelor la călătorie.

„Mâine va fi o nouă ședință a Consiliului Municipal Chișinău, iar în cadrul acestei ședințe vom veni cu proiectul de ajustare a tarifelor în transportul public (…). Îmi asum deplin această decizie, care pare a nu fi foarte populară, dar la această etapă este una strict necesară pentru dezvoltarea transportului public din Chișinău și evitarea ducerii în faliment a Parcului Urban de Autobuze, dar și Regiei Transport Electric (…). Suntem în anul 2022, iar tariful în acest sens nu a fost ajustat din anul 2009”, a declarat Ion Ceban în cadrul unei conferințe de presă.

Potrivit lui Ceban, în urma „scumpirilor la carburanți”, costul de subvenționare al Primăriei Chișinău către cele două parcuri de transport public: Regia Transport Electric (RTC) și Parcul Urban de Autobuze (PUA), se ridică de la 700 de milioane de lei la un miliard de lei și „pune în pericol” activitatea și dezvoltarea RTC și PUA.

„Prețul propus de 6 lei, va fi unicul atât pentru Chișinău cât și suburbii. Cu abonamentul procurat, se poate călători din suburbie în Chișinău, și retur, indiferent dacă se schimbă transportul de pe troleibuz sau autobuz, prețul și abonamentul va rămâne unic și neschimbat. Cu abonament, dacă călătorești mai mult cu transportul public, indiferent cu troleibuzul sau autobuzul, prețul unei călătorii poate ajunge mai mic decât este azi, de doi lei”, a spus Ceban.

Pe 21 aprilie, responsabilii din cadrul Primăriei municipiului Chișinău au retras de pe ordinea de zi a ședinței CMC mai multe proiecte, inclusiv subiectul privind reglementarea tarifelor și costurilor pentru serviciile de transport de călători.

La începutul lunii aprilie curent, fracțiunea PAS din CMC a calificat tariful de 6 lei pentru deplasarea cu mijloacele de transport în comun drept „nejustificat și înalt”. Președintele fracțiunii PAS din CMC, Roman Cojuhari, a menționat că „o ajustare a tarifului poate avea loc, doar dacă va fi organizat un audit funcțional și financiar” al întreprinderilor municipale de transport.

„Ion Ceban falnic ne prezintă noua metodologie prin care încearcă să ne demonstreze că tariful trebuie să fie de 6 lei pentru o singură călătorie. Drept argument, ne aduce exemplele de tarif din Cluj, Vilnius sau Riga, or în aceste orașe toate condițiile unui transport calitativ și comod sunt deja implementate. Și tichetarea electronică, și transparența în administrarea întreprinderilor și benzi dedicate (…). O ajustare a tarifului poate avea loc doar dacă vor fi înlăturate toate riscurile de fraudă și hoție din cadrul celor 2 întreprinderi municipale și dacă va fi organizat un audit funcțional și financiar complex care să arate societății costul real al unei călătorii. În caz contrar orice susținere a majorării este o susținere a hoției și fraudei”, a declarat președintele fracțiunii PAS din CMC, Roman Cojuhari. 

În prezent, locuitorii municipiului Chișinău plătesc doi lei pentru o călătorie cu troleibuzul, iar trei lei pentru o călătorie cu autobuzul.