Principală  —  Ştiri  —  Social   —   LIVE/ Protest la Curtea Constituțională.…

LIVE Protest la Curtea Constituțională. În timp ce magistrații Înaltei Curți au intrat în deliberări, protestatarii scandează: „Anticipate”

Foto: ZdG

Mai mulți oameni s-au adunat miercuri, 28 aprilie, în fața Curții Constituționale (CC) pentru a protesta pașnic, la apelul deputaților Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS). Mulțimea așteaptă decizia de astăzi a Înaltei Curți privind constituționalitatea propunerii Guvernului de a fi declarată stare de urgență și instituirea acesteia de Parlament.

Manifestanții adunați în fața Curții Constituționale cer alegeri parlamentare anticipate şi strigă „Anticipate!”.

15:32 O organizatoare a manifestației anunță că Înalta Curte va pronunța decizia la ora 17:00 dacă va fi sau nu anulată starea de urgență instituită în R. Moldova.

15:15 Se încing spiritele, după ce la manifestație s-au alăturat membrii Partidul Politic Moldovenesc „Ai noștri”, condus de Mihail Ahremțev, care se declară pentru „promovarea limbii ruse și reprezentarea transnistrenilor în Parlamentul R. Moldova”. Liderul Partidului Politic „Democrația Acasă”, Vasile Costiuc, susține că membrii Partidului „Ai noștri” au venit să provoace mulțimea. Poliția a intervenit pentru a separa cele două grupuri de protestatari.

Foto: ZdG

15:06 În timp ce magistrații CC au intrat în deliberări, protestatarii scandează: „Anticipate!”.

12:48 Mihai Popșoi, deputat PAS: „Vom intra în normalitate, atunci când vor avea loc alegeri anticipate. Astăzi e zioua decisivă. Dacă CC va elimina această stare de urgență și va da frâu liber alegerilor anticipate, președinta R. Moldova, Maia Sandu, va veni cu decretul de dizolvare a Parlamentului și vom merge înainte ”, a declarat deputatul PAS.

12:38 Deputatul PAS Dumitru Alaiba: „Ce s-a întâmplat ieri la CC este ceva normal. Obișnuiți-vă! Începem să simțim gustul dreptății. Ieri, Curtea a anulat două decizii aberante (…). Sărăcia este ceea ce distruge această țară, din cauza ei mulți oameni pleacă în străinătate și se uită acum la noi, de la mii de km. De obicei, noi ieșim să protestăm pentru a ne arăta frustrarea, însă zilele astea noi am apărat Constituția. S-a mai produs astăzi o excepție. De data aceasta, polițiștii și-au făcut treaba și au asigurat ordinea publică”, a spus Alaiba.

Protestatarii scandează: „Poliția este cu noi”.

Foto: Facebook/ Mihail Druță
Foto: Facebook/ Mihail Druță
Foto: Facebook/ Mihail Druță

12:32 „Noi astăzi suntem aici pentru a susține demnitatea Curții Constituționale. Am venit aici să susținem instituția care a spus NU hoților. R. Moldova este în „comă” în plan internațional. R. Moldova trebuie iubită, dar nu trădată de toți hoții care au ajuns în Parlament. Să fie într-un ceas bun”.

12:19 Igor Grosu, președinte PAS: „Mă bucur să văd atâta lume aici în fața Curții Constituționale. Sunt sigur că cei din diaspora sunt cu noi. Mulțumesc celor de la Drochia, Cahul, Strășeni, Orhei, Găgăuzia. Toată R. Moldova este cu ochii pe noi, cu ochii pe CC. Vinerea trecută pe neprins de veste, niște tâlhari au pus la cale un atac asupra Constituției, asupra CC, în cel mai perfid mod caracteristic bandiților. Bandiții au încercat să bage prin ușa din spate un judecător, dar datorită vouă a fost posibil să oprim acest atac. Ei au înțeles cât de departe au mers și au încălcat Constituția, ei au făcut acest lucru din disperare. Ei nu se tem de procuratură, de judecători. Ei se tem de voi, de poporul acestei țări. Ieri, în sfârșit s-a închis epopeea cu atacul asupra Curții. Procuratura urmează să ne răspundă la multe întrebări. Azi suntem aici, pentru că acum o lună, acești hoți au introdus starea de urgență”, a declarat Grosu.

12:15 Organizatorii protestului fac apel la protestatari să respecte normele împotriva COVID-19.

Foto: Facebook/ Mihail Druță
Foto: Captură Privesc.eu

12:04 Igor Grosu, președintele PAS: „Este o zi foarte importantă. Curtea urmează să examineze sesizările privind declararea stării de urgență în R. Moldova și toți așteptăm momentul în care vor fi pronunțate deciziile”, a spus Grosu.

„Vrem alegeri anticipate. Parlamentari trebuie să aibă grijă de oamenii care au nevoie de ajutor. Cei care acum au fost la putere și-au făcut case. Mă refer aici și la Dodon. Vrem ca Înalta Curte să ia o decizie corectă, pentru a fi dizolvat acest Parlament”, a declarat un protestatar.

„Noi toți vorbim despre socialiști. Ei nu au nimic cu socialismul, ei sunt sataniști. Ei n-au nimic comun cu Dumnezeu. Faptul că Igor Dodon umblă pe la mănăstiri, asta nu înseamnă nimic”, a spus un alt protestatar.

Curtea Constituțională va examina miercuri, 28 aprilie, începând cu ora 13:00, sesizările privind controlul constituționalității Hotărârii Parlamentului nr. 49 din 31 martie curent și Hotărârii Guvernului nr. 43 din 30 martie curent.

La Curtea Constituțională au fost depuse, în acest sens, două sesizări. O sesizare, pe 7 aprilie curent a fost depusă de Octavian Țîcu, deputat neafiliat. Autorii sesizării din 9 aprilie curent sunt deputatul PAS Sergiu Litvinenco și deputata PAS Veronica Roșca.

Într-un live pe Facebook, deputatul PAS Dumitru Alaiba a declarat marți, 27 aprilie, că deși Boris Lupașcu, numit anterior de PSRM-ȘOR judecător la CC, a renunțat la mandat, mai mulți cetățeni din teritoriu vor veni în fața Curții Constituționale pentru a protesta pașnic.

Anterior, mai mulți oameni au participat la acțiuni de protest în fața Curții Constituționale, după ce deputații PSRM – ȘOR, cu 53 de voturi, au aprobat o decizie cu privire la anularea prin retragere parțială a Hotărârii Parlamentului din 16 august 2019 privind numirea unui judecător la CC. Ulterior, la propunerea tot a socialiștilor, fostul șef de secție din cadrul Procuraturii Generale (PG), Boris Lupașcu, a fost numit, tot vineri, 23 aprilie, de deputații PSRM – ȘOR judecător la CC.

Înalta Curte a declarat marți, 27 aprilie, neconstituționale hotărârile aprobate de deputații PSRM – ȘOR privind revocarea mandatului de judecătoare constituțională al ei și numirea avocatului Boris Lupașcu în funcția de judecător la Curtea Constituțională, dar și legea votată de deputații PSRM, cei ai Partidului ȘOR și platforma parlamentară „Pentru Moldova” în luna noiembrie a anului 2020, prin care Serviciul de Informații și Securitate (SIS) trece din subordinea președintelui în cea a Parlamentului.