Principală  —  IMPORTANTE   —   ULTIMA ORĂ/ Curtea Constituțională declară…

ULTIMA ORĂ Curtea Constituțională declară neconstituțională legea votată de deputații PSRM-ȘOR și cei din platforma parlamentară „Pentru Moldova” prin care SIS-ul trece din subordinea președintelui în cea a Parlamentului

Curtea Constituțională a declarat neconstituțională marți, 27 aprilie, legea votată de deputații PSRM, cei ai Partidului ȘOR și platforma parlamentară „Pentru Moldova” în luna decembrie a anului 2020, prin care Serviciul de Informații și Securitate (SIS) trece din subordinea președintelui în cea a Parlamentului.

Sesizările privind exercitarea controlului constituționalității asupra Legii pentru modificarea unor acte normative (proiectul nr. 481 din 1 decembrie 2020) adoptată în prima și a doua lectură pe 3 decembrie 2020 au fost depuse la CC de către deputații Platformei DA Dinu Plîngău, Maria Ciobanu și deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) Sergiu Litvinenco.

„Se pronunță dispozitivul hotărârii. În numele R. Moldova, Curtea Constituțională judecând în componența doamnei Domnica Manole, președinte, domnului Nicolae Roșca, doamnei Liuba Șova, domnului Serghei Țurcan, domnului Vladimir Țurcan, cu participarea lui Dumitru Avornic, asistent judiciar, având în vedere sesizările înregistrate pe 4 și 7 decembrie 2020, examinând sesizările menționate în ședință plenară publică, având în vedere actele și lucrăririle actele și lucrările dosarului, deliberând în camera de consiliu în baza articolelor 135 (1) a și 140 din Constituție, art. 26 din Legea cu privire la Curtea Constituțională (…).

Curtea Constituțională hotărăște: se admit sesizările depuse de Sergiu Litvinenco, Dinu Plîngău și Maria Ciobanu – deputați în Parlamentul R. Moldova. Se declară neconstituțională Legea nr. 218 din 3 decembrie 2020 privind modificarea unor acte normative. Prezenta hotărâre este definitvă, nu poate fi supusă niciunei căi de atac”, a declarat președinta CC, Domnica Manole.

Autorul uneia dintre sesizări, Sergiu Litvinenco, susține că prin această lege se exclud toate competențele președintelui R. Moldova în raport cu Serviciul de Informații și Securitate.

„În special, aceea de coordonare a activității SIS, instituție aflată sub control parlamentar de a propune Parlamentului numirea directorului instituției; de a participa la depunerea jurământului directorului SIS, ai directorilor adjuncți ai instituției, de a aproba, la propunerea directorului, componența numerică și nominală a Colegiului SIS; de a aproba prin decret specimenul legitimației de ofițer cu grad special suprem al SIS (…)”, se arată în textul sesizării.

Pe 7 decembrie 2020, CC a suspendat legea votată de deputații PSRM, cei ai Partidului ȘOR și platforma parlamentară „Pentru Moldova” prin care Serviciul de Informații și Securitate a trecut din subordinea președintelui în cea a Parlamentului, ulterior, fostul președinte al R. Moldova Igor Dodon a promulgat legea, hotărârea fiind publicată în Monitorul Oficial pe 8 decembrie.

Din fotoliul deputatului Ștefan Gațcan și înconjurat de socialiști, Vlad Batrîncea a condus o parte din ședința din 3 decembrie, a Parlamentului. Fără a fi prezentate și examinate, Batrîncea a supus votului mai multe proiecte de pe agendă, printre care proiectele bugetelor anuale și proiectul socialiștilor prin care SIS-ul să fie scos din subordinea președintelui R. Moldova.