Principală  —  IMPORTANTE   —   La întoarcere în țară de…

La întoarcere în țară de la Moscova, participanții la evenimentul de creare a Blocului „Victorie” s-au opus verificării bagajelor și s-au certat cu vameșii, motiv pentru care au fost documentați suplimentar

Colaj ZdG

Mai mulți cetățeni care se întorceau de la Moscova, după ce duminică au participat la evenimentul de crearea a Blocului „Victorie, de către partide afiliate grupului Șor, au fost documentați suplimentar de către Inspectoratul General al Poliției de Frontieră și Serviciul Vamal. Asta după ce aceștia au opus rezistență și au încercat agresiv să eludeze verificarea bagajelor, conform Poliției de Frontieră.

Luni seara, liderul partidului „Șansă”, Alexei Lungu, a postat pe o rețea de socilaizare imagini video de la Aeroportul Internațional Chișinău, cu precizarea că „participanții la congresul partidului de opoziție sunt ținuți într-o încăpere sufocantă” și că „de mai bine de trei ore nu li s-a permis să plece acasă“.

Poliția de Frontieră a venit cu o reacție în care se arată că în seara zilei de 22 aprilie, la Aeroportul Internațional Chișinău, potrivit procedurilor legale, pasagerilor li s-a solicitat la controlul vamal verificarea bagajelor, moment în care aceștia au manifestat opoziție și au încercat agresiv să eludeze controlul, adresând cuvinte jignitoare și provocatoare în direcția funcționarilor vamali și a polițiștilor de frontieră. 

Conform sursei, în scopul păstrării ordinii publice în zona de control bagaje a Aeroportului, cei care veneau de la Moscova au fost duși într-o altă încăpere.

„Rezistența manifestată a determinat perturbări în procesul de trecere a frontierei de stat, generând aglomerație la alte curse sosite în R. Moldova”, susțin reprezentanții Poliției de Frontieră.

În context, autoritatea face apel către călători să respecte prevederile legale și să coopereze cu autoritățile „pentru a evita astfel de situații și a consecințele legale ale unui comportament neadecvat”.

De asemenea, Poliția de Frontieră solicită de a nu implica autoritățile în dispute politice și subliniază necesitatea respectării angajaților responsabili de securitate.

Duminică, la Moscova, mai mulți politicieni afiliați grupului Șor au creat Blocul „Victorie”. 

La evenimentul de constituire a blocului au participat membri ai partidelor „Renaștere”, „Șansă”, „Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei”, „Victorie” și ai fostului Partid „Șor”, declarat neconstituțional. La eveniment au fost prezenți Evghenia Guțul, bașcana Unității Teritorial-Administrative Găgăuzia, și Dmitrii Constantinov, președintele Adunării Populare a Găgăuziei.

Reprezentanții blocului își propune să consolideze opoziția, deja unită direct sau indirect de fostul Partid „Șor”, al deputatului fugar, Ilan Șor, împotriva actualei guvernări și să schimbe orientarea pro-europeană a R. Moldova prin refacerea relațiilor cu Federația Rusă, CSI și Uniunea Economică Eurasiatică. 

Procuratura Generală (PG) examinează sub aspectul trădării de patrie acțiunile mai multor politicieni afiliați grupului Șor, care au creat duminică la Moscova Blocul „Victorie”, scopul declarat al căruia este să consolideze opoziția, deja unită direct sau indirect de fostul Partid „Șor”, al deputatului fugar, Ilan Șor, împotriva actualei guvernări și să schimbe orientarea pro-europeană a R. Moldova prin refacerea relațiilor cu Federația Rusă, CSI și Uniunea Economică Eurasiatică, susține procurorul general interimar, Ion Munteanu.