Principală  —  IMPORTANTE   —   Infografic/ Cum a influențat pandemia…

Infografic Cum a influențat pandemia de coronavirus statistica deceselor în R. Moldova

Foto: World Health Organization in Moldova

În lunile martie, aprilie și mai ale anului 2020, perioadă care coincide cu starea de urgență decretată ca urmare a pandemiei de COVID-19, în R. Moldova au fost înregistrate, în total, 7808 de decese. Datele prezentate de Agenția Servicii Publice (ASP) la o solicitare a ZdG arată că în cele trei luni de primăvară ale anului curent, mortalitatea a scăzut cu aproximativ 20% comparativ cu aceeași perioadă a anului 2019, când au fost înregistrate 9828 de decese.

În total, în primele cinci luni ale anului curent, au decedat 14569 de persoane, cu aproximativ 15% mai puțin decât în perioada similară a anului trecut (17290). 

Cele mai multe decese au fost înregistrate în primele două luni ale anului, iar începând cu luna martie a fost înregistrată o ușoară scădere. 

Astfel, în martie 2020, când R. Moldova a înregistrat primele decese provocate de coronavirus, au decedat în total 2777 de persoane, cu 557 mai puține decât în aceeași lună a anului trecut, când numărul actelor de deces înregistrate de ASP a ajuns până la 3334.

În luna aprilie 2020, numărul deceselor s-a diminuat până la 2277 de persoane, ceea ce reprezintă cu 692 de decese mai puțin decât în aprilie 2019. Ulterior, în luna mai 2020, au fost înregistrate cu 477 de decese mai multe decât în luna aprilie, dar cu 771 mai puține decât în aceeași lună a anul precedent, când au fost înregistrate 3525 de decese.

Sursa: ASP

În luna martie, în R. Moldova au fost înregistrate primele cazuri de deces provocate de coronavirus, iar numărul lor a fost în continuă creștere pe parcursul lunilor aprilie și mai. Astfel, din 18 martie, data la care a fost confirmat primul deces din cauza noului coronavirus, și până în prezent, 433 de persoane au decedat.

Sursa: facebook.com/vasile.cantarji

„Pandemia de coronavirus ar putea fi o cauză indirectă care ar putea influența mortalitatea”

Valeriu Sainsus, expert în probleme de populație și demografie din cadrul IDIS Viitorul, susține că deși datele statistice privind mortalitatea din primele cinci luni ale anului curent sunt mai mici comparativ perioada similară a anului 2019, în următoarele șapte luni ar putea fi înregistrată o creștere mult mai mare decât ne așteptăm și afirmă că pandemia de coronavirus ar putea fi o cauză indirectă care ar putea influența mortalitatea.

„Dacă să analizăm sezonalitatea mortalității, ea vine mai mult în contextul faptului că se datorează profunzimii accentuării îmbătrânirii demografice, dar ține și de faptul că mortalitatea întotdeauna este mai mare în primul trimestru și în trimestrul patru al anului, adică în perioada rece a anului. Aici avem două argumente, se întețesc foarte mult epidemiile de gripă, care în acest context pot accentua și pandemia pe care o avem, dar ține și de insuficiența de vitamine a populației. Totodată, ține și de faptul că de multe ori bătrânii sau cei care sunt aproape de fenomenul mortalității, cu strictețe, încearcă să respecte posturile creștinești și asta este tot o cauză. Presupun că pandemia ar putea fi mai mult o cauză indirectă care ar putea influența mortalitatea, pentru că din observațiile pe care le avem, este evident faptul că pandemia este mai mult o comorbiditate, ceea ce înseamnă că influențează mai mult decesul decât reprezintă o cauză de bază a acestuia. Posibil că ne putem aștepta la o creștere de 10% a cauzelor de deces a populației în următoarele luni”, precizează expertul.

Datele Institutului Național de Statistică din România, arată că în luna martie 2020, în țara vecină, au decedat 22 591 de persoane, cu 298 de persoane mai puțin față de perioada similară din anul 2019. Totodată, în luna aprilie 2020 au fost înregistrate cu 779 de decese mai puţine decât în luna martie curent, dar cu 461 de persoane mai multe decât în aceeași lună a anului 2019 (21 351).