Principală  —  Ştiri  —  Social   —   INFOGRAFIC/ Cât cheltuie părinții pentru…

INFOGRAFIC Cât cheltuie părinții pentru educația copiilor în școli

Foto: botoseanul.ro

Prin intermediul unui chestionar on-line, ZdG a întrebat părinţii ce buget au alocat pentru început şi pe parcurs de an şcolar şi pentru ce cheltuiesc aceşti bani. Cele 50 de răspunsuri din chestionarele completate de părinţi arată gradul în care învăţământul de stat, care e gratuit, potrivit Legii Supreme, se bazează pe contribuţia financiară a părinţilor pentru a oferi condiţii minime pentru accesul la educaţie.

Cel mai des, părinţii cheltuiesc între 3000 şi 5000 de lei de fiecare copil, doar pentru începutul de an şcolar (îmbrăcăminte, încălţăminte, manuale, rechizite şcolare). Asta în condiţiile în care, salariul mediu brut în R. Moldova, în 2017, a constituit 5 697 lei (280 euro), veniturile unor părinţi, în special în localităţile rurale, ajunge la doar două mii de lei, iar 31,9% dintre respondenţi au declarat că au câte doi copii la şcoală.

74,5% dintre părinţi au declarat că au oferit de la 100 la 600 de lei în fondul clasei sau al şcolii, pentru cretă, hârtie, markere.

Pe lângă cheltuielile de la început de an şcolar, părinţii cheltuie pe parcursul anului între 500 şi 20 de mii de lei, сea mai frecvent întâlnită sumă fiind de 8 mii de lei (8 răspunsuri).

Banii sunt destinaţi pentru achitarea taxei şcolare lunare, pentru instrumente muzicale, transport, excursii organizate de şcoală, taxe pentru prânz, dotări clasă şi cursuri opţionale.

Câţi bani alocă statul

Anual, pentru educarea unui copil se cheltuie, în mediu, 13 662 de lei (699 euro), conform datelor Ministerului Educaţiei.

Astfel, doar pentru cei 326 762 de mii de elevi din şcolile, gimnaziile şi liceele republicii se alocă, în 2018, aproape 5 mlrd de lei.

În cadrul chestionarului ZdG, părinţii au sugerat că sunt necesare condiţii de igienă, programe opţionale extracurriculare, programe prelungite pentru şcolile din sate, pentru ca părinţii să muncească mai mult, iar copiii să-și poată face temele la şcoală, participarea statului la dotarea corespunzătoare a instituţiilor şcolare şi la investirea în perfecţionarea profesorilor. În acelaşi chestionar realizat de ZdG, 44,7% consideră că, în R. Moldova, învăţământul este inaccesibil din punct de vedere financiar, iar 42,6% îl consideră accesibil.

Citiți și:

Cât costă învăţământul gratuit în R. Moldova