Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Indicele Parteneriatului Estic: R. Moldova…

Indicele Parteneriatului Estic: R. Moldova a pierdut poziția de lider

R. Moldova, Georgia și Armenia au înregistrat o scădere în raport cu indicele democrației, în timp ce Ucraina și Belarus au progresat în acest context, iar Azerbaidjan nu a înregistrat nicio îmbunătățire. Acestea sunt rezultatele Indicelui Parteneriatului Estic 2017, care prezintă progresele realizate de cele șase țări ale Parteneriatului Estic în direcția unei dezvoltări democratice durabile și a integrării europene.

Conform Indicelui, chiar dacă au fost înregistrate îmbunătățiri ale controlului corupției, în R. Moldova continuă a fi prezente derapaje în drepturile omului, libertatea presei, independența sistemului judiciar, dar și politicile de dezvoltare durabilă. În rezultat, țara noastră nu mai deține poziția de lider la capitolul dezvoltare democratică printre cele șase țări ale Parteneriatului Estic.

Performanțele țărilor semnatare ale Acordurilor de Asociere cu UE au fost măsurate în baza realizărilor din două grupuri de indicatori: „Apropiere” și „Legături”.

Primul grup – „Apropiere”, indică măsura în care țările Parteneriatului Estic au implementat normele-cheie ale UE și standardele internaționale. Astfel, la acest capitol, R. Moldova se află pe poziția a treia, după Ucraina și Armenia, care au ocupat primele două locuri.

Cel de-al doilea grup de indicatori – „Legături”, cuprinde legăturile dintre societatea civilă, antreprenori și guvernele celor șase state. Pe această dimensiune, R. Moldova se poziționează pe cel de-al doilea loc, urmând-o astfel pe Georgia.

Conform Indicelui pentru 2015 – 2016, R. Moldova deținea poziția de lider pe ambele grupuri de indicatori.

„În dialogul politic cu UE, Moldova se află în spatele Ucrainei, dar a avansat în fața Georgiei. Creșterea comerțului cu UE și creșterea investițiilor străine directe au determinat Moldova să-și îmbunătățească poziția față de lider în ceea ce privește cooperarea sectorială și fluxurile comerciale”, se precizează în raport.

Indicele Parteneriatului Estic prezintă progresele realizate de cele șase țări ale Parteneriatului Estic în direcția unei dezvoltări democratice durabile și a integrării europene. Indexul măsoară pașii pe calea bunei guvernări, inclusiv respectarea și protecția democrației și a drepturilor omului, dezvoltarea durabilă și integrarea cu Uniunea Europeană.