Principală  —  IMPORTANTE   —   În R. Moldova va fi…

În R. Moldova va fi creată Agenția Națională pentru Prevenirea și Combaterea Violenței împotriva Femeilor și Violenței Domestice

Sursa foto: Guliver/Getty Images
Sursa foto: Guliver/Getty Images

În R. Moldova va fi creată Agenția Națională pentru Prevenirea și Combaterea Violenței împotriva Femeilor și Violenței Domestice. Conceptul fondării acestei instituții a fost prezentat în cadrul unei ședințe de consultări publice, organizate de Comisia politică externă și integrare europeană.

La evenimentul de astăzi, 18 iulie, au participat deputați, membre ale Platformei Femeilor Deputate din Parlamentul de legislatura a XI-a, reprezentanți ai ministerelor, ai Agențiilor ONU, ai misiunilor diplomatice din țara noastră, ai ONG-urilor din domeniu, informează Parlamentul.

Consultările publice au fost organizate în contextul implementării Convenției de la Istanbul, ratificată în anul 2021 de Parlament.

„Prin această ratificare, țara noastră s-a angajat deplin să declare ferm și tare toleranță zero tuturor formelor de violență – domestică, împotriva femeilor, împotriva fetelor. Am identificat câteva angajamente clare pe care ni le propunem pentru perioada imediat următoare, unul dintre ele fiind crearea Agenției Naționale pentru Prevenirea și Combaterea Violenței împotriva Femeilor și Violenței Domestice. Noi înțelegem că provocarea cea mai mare este de a ne coordona eforturile mult mai bine, pentru că intențiile tuturor sunt bune, voință este mare și puternică, acum este important să ne organizăm cât mai bine”, a punctat președinta Comisiei politică externă și integrare europeană, Doina Gherman.

Agenția Națională pentru Prevenirea și Combaterea Violenței împotriva Femeilor și Violenței Domestice va funcționa ca o structură administrativă centrală și autonomă, subordonată premierului R. Moldova. Agenția va include atât aparatul central, cât și subdiviziunile teritoriale.

„Potrivit conceptului, Agenția va fi responsabilă de coordonarea procesului de implementare a programelor naționale, va oferi asistență Guvernului în implementarea politicilor de prevenire și combatere a acestor fenomene, precum și va monitoriza și va evalua politicile publice din domeniu. De asemenea, în fiecare an, Agenția va prezenta Guvernului un raport despre situația și progresele înregistrate în procesul de prevenire și combatere a violenței împotriva femeilor”, se spune într-un comunicat al Parlamentului.

După definitivarea conceptului, va fi înregistrat un proiect de lege privind crearea Agenției Naționale pentru Prevenirea și Combaterea Violenței împotriva Femeilor și Violenței Domestice, care va fi examinat în plenul Parlamentului.

Pe 14 octombrie 2021, Parlamentul a aprobat ratificarea Convenției Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice (Convenția de la Istanbul), în lectura a doua. Deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor nu au participat la procedura de vot.

Prin ratificarea Convenției, autoritățile R. Moldova s-au angajat ca violența împotriva femeilor să fie pedepsită conform legii. De asemenea, vor fi alocate resurse pentru asigurarea funcţionalităţii centrelor de criză pentru victimele violenței.