Principală  —  IMPORTANTE   —   În R. Moldova nu au…

În R. Moldova nu au fost înregistrate cazuri de îmbolnăvire cu variola maimuței. Precizările Ministerului Sănătății

Foto: Profimedia Images

Ministerul Sănătății (MS) informează joi, 28 iulie, că, până în prezent, în R. Moldova nu au fost înregistrate cazuri de îmbolnăvire cu variola maimuței, epidemie declarată de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) ca fiind o „urgență sanitară globală”.

În același timp, autoritățile sanitare naționale susțin că au întreprins o serie de „acțiuni de pregătire, prevenire și control”, iar sistemul de sănătate dispune de „capacități de testare, monitorizare și spitalizare, în cazul depistării persoanelor cu această infecție”.

„Variola maimuței este un virus cu simptome asemănătoare cu cele observate în trecut la pacienții cu variolă, dar cu evoluție clinică mai puțin severă. Simptomele, precum febra, durerile de cap, ganglioni limfatici umflați, durerile musculare, erupțiile cutanate, de obicei dispar de la sine în câteva săptămâni, fără tratament specific. Potrivit OMS, cele mai multe cazuri de transmitere a infecției au fost raportate în rândul bărbaților care fac sex cu bărbații, dar riscă să se infecteze oricine are contact fizic apropiat cu persoane sau animale bolnave”, anunță MS.

Pentru prevenirea infecției cu virusul variolei maimuței, autoritățile din sănătate recomandă respectarea următoarelor măsuri de sănătate publică:

  • spălarea mâinilor cu apă și săpun și folosirea unui dezinfectant pe bază de alcool;
  • evitarea contactului apropiat cu persoanele, care suspectează că s-au infectat sau sunt confirmate cu variola maimuței și/sau cu animalele, care ar putea fi infectate;
  • curățarea regulată și dezinfectarea suprafețelor, care ar putea fi contaminate;
  • evitarea contactului cu orice materiale, cum ar fi lenjeria de pat, care a fost folosită de o persoană infectată;
  • orice persoană care face o erupție cutanată neobișnuită ar trebui să consulte medicul La fel, orice simptome de boală în timpul călătoriei sau la întoarcere dintr-o zonă endemică trebuie raportate unui medic specialist;
  • persoana cu suspiciune de variola maimuței trebuie izolată, iar cei care o îngrijesc – să respecte măsurile de protecție personală;
  • rezidenții și călătorii în țările endemice ar trebui să evite contactul cu animalele bolnave, moarte sau vii, care ar putea fi infectate cu virusul variola maimuței (rozătoare, marsupiale, primate) și ar trebui să se abțină de la consumul sau manipularea cărnii de vânat.

În legătură cu răspândirea alarmantă a virusului variolei maimuței, pe 23 iulie curent, OMS a stabilit că focarul reprezintă o urgență de sănătate publică de interes internațional.

La nivel mondial, potrivit MS, au fost confirmate peste 16 mii de cazuri, printre care sunt și cinci decese, raportate în 75 de țări.

Luni, 25 iulie, compania daneză de biotehnologie Bavarian Nordic a declarat că Comisia Europeană (CE) a dat permisiunea ca vaccinul său Imvanex să fie comercializat drept protecție împotriva variolei maimuței, așa cum a recomandat săptămâna trecută Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA).

Aprobarea a venit la doar o zi după ce OMS a declarat că epidemia de variolă a maimuței, care se răspândește rapid, reprezintă o urgență de sănătate globală.