Principală  —  IMPORTANTE   —   În plină pandemie de coronavirus…

În plină pandemie de coronavirus majoritatea farmaciilor din Chișinău duc lipsă de măști pentru protecție

În plină pandemie de coronavirus majoritatea farmaciilor din Chișinău duc lipsă de măști pentru protecție. Acest lucru ne-a fost confirmat și de administrațiile mai multor farmacii dar și de mai mulți cititori ai Ziarului de Gardă. Potrivit acestora, chiar dacă intră des în farmacii, de fiecare dată primesc același răspuns de la farmaciști – că nu mai au în stoc măști pentru protecție. Totodată, alții ne-au spus că la unele farmacii vând măștile la un preț exagerat.

Oamenii susțin că astfel de acțiuni reprezintă o pură afacere, iar un cititor ne-a spus că plătit peste 20 lei pentru o mască cumpărată dintr-o farmacie.

Am încercat să aflăm de la admninistrațiile mai multor rețele de farmacii de ce nu pot fi găsite măști medicinale în farmaciile lor. Majoritatea dintre reprezentanții farmaciilor ne-au spus că stocurile de măști s-au epuizat iar prețul acestora nu a fost modificat.

Alții ne-au spus că au măști de protecție doar pentru personalul farmaciilor și că acestea ar fi confecționate din tifon de farmaciști .

„Nu avem de unde comanda, fiindcă în depozite nu mai sunt. Când am avut ultima dată, prețul acestora era de până la 2 lei”.

Alții ne-au spus că nu mai măști de când a fost decretată starea de urgență.

Totodată, reprezentanții mai multor farmacii ne-au spus că au efectuat comanda de la furnizori și că așteaptă livrarea. Potrivit acestora, prețurile se stabilesc după ce este afișat prețul furnizorilor.

Executivul a aprobat la 26 februarie curent, modificări la Hotărârea de Guvern care stabilește regulamentul de formare a prețurilor pentru produse social importante și a inclus în listă mănușile, măștile și produsele biocide, ceea ce nu va permite creșterea adaosului comercial peste valoarea de 20%.

Astfel, pe lângă pâine, colaci, hrișcă,chefir, crupe, smântână, lapte și ulei, în lista produselor social importante se regăsesc măștile, mănușile și produsele biocide. Conform Hotărârii de Guvern nr. 774/2016, pentru aceste produse adaosul comercial este reglementat și nu depășește 10% (pentru pâine, colaci) și ajunge la 20% pentru restul produselor. Un TVA de 40% este permis pentru produsele supuse procesării.

Modificările au fost făcute după ce prețul pentru măști a crescut de câteva ori, iar Agenția Medicamentului s-a văzut nevoită să explice că nu poate interveni, deoarece măștile sunt considerate „dispozitive medicale”, iar prețul acestora nu este reglementat, respectiv agenții economici pot stabili prețul pe care și-l doresc. 

În acest context, directorul Agenția Națională pentru Sănătate Publică, Nicolae Furtună a susținut astăzi, 30 martie, în cadrul unui briefing de presă că poartă măști două categorii de persoane:

„Poartă măști două categorii de persoane – celor bolnavi și celor care acordă asistență celor bolnavi. Atât timp cât o persoană nu este bolnavă, dar respectă distanța socială, stă acasă, respectă normele de igienă impuse la momentul de față dar și alte recomandări venite din partea autorităților – nu trebuie purtată masca pentru protecție.”

Potrivit OMS, purtarea măștii medicale este recomandată:

  • Persoanelor cu simptome de infectii respiratorii;
  • Persoanelor care au grija de bolnavii cu infectii respiratorii;
  • Celor care au fost in contact cu bolnavi cu alte infectii respiratorii;
  • Personalului medical;
  • Personalului din industria alimentara.

Totodată, măștile sunt eficiente numai atunci când sunt utilizate în combinație cu spălarea frecventă a mâinilor cu săpun și apă.

Ziarul de Gardă a scris cu câteva zile în urmă despre cum unele persoane din Chișinău prin intermediul rețelelor de socializare dar și pe site-urile de anunțuri din R. Moldova vând măști de protecție la un preț cu mai ridicat decât cel din farmacii. Pe aceste site-uri, prețul unei măști de protecție ajunge la 25 de lei.