Principală  —  Ştiri  —  Social   —   „Business pe timp de pandemie".…

„Business pe timp de pandemie”. Mai mulți „afaceriști” din Chișinău vând măști, mănuși și soluții dezinfectante cu prețuri mult mai mari decât cele de piață

Pe timp de pandemie de coronavirus, mai multe persoane din Chișinău comercializează soluții cutanate (dezinfectante), mănuși și măști medicinale în lipsa certificatului de calitate pentru produsul finit, a autorizaţiei sanitare de funcţionare și a documentelor care ar permite asemenea gen de activitate.

Totodată, pe seama cetățenilor panicați de COVID 19, „afaceriștii” au mărit prețurile produselor cumpărate din farmacii și magazine și le vând prin intermediul rețelelor de socializare la un preț dublu față de cel real. De exemplu în magazinele „Viorica” gelurile dezinfectante de 200 ml se vând cu 38 lei, iar cele de 500 ml –85 lei. Pe rețelele de socializare, unele persoane le vând acum cu 72 de lei și respectiv 150 de lei.

Cu câteva zile în urmă, cu reacție în acest sens a venit fabrica „Viorica Cosmetic”,­ cel mai mare producător de cosmetice și parfumuri din R. Moldova.

„‼️ Nu putem să ignorăm faptul că cei care ne-au trecut pragul și au cumpărat cantități exorbitante de geluri dezinfectante au apărut pe diverse platforme de vânzări online cu gelurile antibacterie marca COSMEPLANT pe care acum le vând cu prețuri aproape triplate.
Pentru comparație, în magazinele Viorica gelurile de 200 ml se vând cu 38 lei, iar cele de 500 ml –85 lei ‼️
Ne întristează faptul că în acest impas național vendorii fără scrupule profită de cererea mare la aceste produse. 
Oportuniștii și speculatorii trebuie să fie cunoscuți și penalizați în contextul legii”.

De asemenea prin intermediul rețelelor de socializare dar și pe site-urile de anunțuri din R. Moldova mai multe persoane vând măști de protecție la un preț cu mai ridicat decât cel din farmacii. Pe aceste site-uri, prețul unei măști de protecție ajunge la 25 de lei, în timp ce pe site-urile farmaciilor din R. Moldova acestea costă în jur de un leu.

Ziarul de Gardă a contactat mai multe persoane pentru a afla de unde au aceste măști de protecție, însă mulți dintre aceștia au refuzat să ne răspundă. Doar una dintre persoanele contactate ne-a spus că a cumpărat aceste măști din China și că le vinde la un preț exagerat din motiv că la farmacii nu se mai găsesc.

Potrivit unui comunicat de presă, ofițerii Direcției investigare a fraudelor economice din cadrul Inspectoratului național de investigație, au documentat cinci cazuri de activitate ilicită, privind producerea și comercializarea măștilor medicinale și a gelurilor antiseptice, utilizate pentru combaterea infecţiei de tip COVID-19.

Astfel, polițiștii au depistat  4 931 de recipiente cu soluții cutanate, în sumă de peste 195 mii de lei, 4 850 de măști medicinale de protecție, în valoare de 50 mii de lei și 100 de perechi de mănuși medicinale, în valoare de 375 lei.

Pe aceste cazuri  au fost întocmite procese verbale contravenționale, care urmează a fi expediate în judecată pentru examinare și decidere asupra corpurilor delicte. De asemenea, ofițerii de investigații  au documentat activitatea frauduloasă a unei întreprinderi, specializată în fabricarea și comercializarea soluțiilor destinate construcțiilor, precum grund, clei, dispersie PVA, adeziv silicat, sticlă sodică.

Agentul economic a  produs ilegal o soluție pe care o comercializează drept dezinfectant cu denumirea „Dezigel, gel anti-COVID 19/20”, ambalată în butelii de plastic destinate cleiurilor cu volum de 5 și 0,25 litri. 

În urma acțiunilor întreprinse, polițiștii au ridicat marfa (dezinfectant) în valoare de peste 191 mii lei. La fața locului a fost sesizat Centrul de Sănătate Publică Chișinău, care a constatat activitatea de producere în condiții antisanitare, în lipsa actelor permisive care reglementează producerea substanțelor biocide.

Potrivit oamenilor legii, agentul economic riscă proces contravențional sau penal.