Principală  —  IMPORTANTE   —   „Haideți să încărcăm 100 de…

„Haideți să încărcăm 100 de maidanezi și să-i ducem la Parlament”. Soluția lui Ion Ceban pentru rezolvarea problemei maidanezilor

„Haideți să încărcăm 100 de maidanezi și să-i ducem la Parlament”. Cu un astfel de îndemn a venit, către colegii lui, edilul Ion Ceban luni, în ședința operativă a serviciilor Primăriei Chișinău, în contextul în care sterilizarea maidanezilor din Capitală ar fi sistată temporar întrucât autoritățile nu au eliberat autorizația pentru funcționarea cabinetului veterinar din incinta necropolei pentru animale. Totuși, conducerea întreprinderii de resort a Primăriei susține că autoritățile au promis să autorizeze cabinetul, asta după ce s-au adresat cu două solicitări aparte și nu comasate, așa cum au făcut anterior.

„Sunt multe plângeri privind animalele fără stăpân”, a spus Ceban la ședința operativă a serviciilor Primăriei Chișinău.

Administratorul întreprinderii „Supravegherea și Protecția Animalelor”, Ruslan Darie, susține că săptămâna trecută au fost capturați 36 de maidanezi de pe teritoriul instituțiilor de învățământ și medicale, însă aceștia nu pot fi sterilizați întrucât nu funcționează cabinetul veterinar din incinta necropolei pentru animale.

„Lunea trecută am avut o ședință la Parlament, unde am fost invitați de doamna deputat Dascăl. Au fost invitați și factori de decizie de la ANSA, în privința necropolei noastre autorizate pentru a autoriza cabinetul veterinar. Parcă am ajuns la un numitor comun, dar miercuri am primit refuz pentru autorizare. Motivul a fost că ne-am adresat într-o cerere cu două autorizații. A fost o înțelegere din nou să le dăm un demers. Ne-am adresat din nou. Ei au promis că vor interveni săptămâna aceasta. Noi am pregătit cabinetul veterinar. Așteptăm să vină ANSA să autorizeze cabinetul. În rest, se intervine de două săptămâni. În sectorul Botanica am intervenit la 9 grădinițe, unde au fost evacuați maidanezii de pe teritoriu. Au fost emise deja 62 de ordine de capturare a maidanezilor și săptămâna trecută au fost capturați 36 de maidanezi de pe teritoriul instituțiilor de învățământ și medicale. Lucrul continuă”, a declarat Ruslan Darie.

În replică, edilul Ion Ceban a venit cu îndemnul către colegii lui de a „încărca” 100 de maidanezi și de ai duce la Parlament.

Problema persistă. Ea este reclamată de concetățenii noștri. Dacă nu se mișcă vreo ANSA sau Parlament sau nu știu cine, haideți să încărcăm 100 de maidanezi și să-i ducem acolo. De ce ei trebuie să fie în spațiul public, dacă sunt niște lucruri birocratice elementare care trebuiau să fie rezolvate de mult timp. Și noi ne tot scriem scrisori unii la alții. Nu este normal. Eu chiar, vă rog, în semn de protest să examinăm acest lucru. Încărcați 100 de maidanezi și duși la deputați. Câte un maidanez pentru fiecare deputat”, a declarat Ion Ceban.

În acest an, întreprinderea responsabilă a Primăriei Chișinău a anunțat că va captura în jur de o mie de câini vagabonzi pentru sterilizare. Instituția urmează să lanseze treptat și un concurs de selectare a serviciilor de capturare a maidanezilor agresivi și să demareze o campanie de informare despre adopția animalelor fără stăpân, cu implicarea voluntarilor în procesul de capturare.

Întreprinderea municipală „Supravegherea și Protecția Animalelor” anunță că, în 2023, a examinat 340 de petiții de la cetățeni și de la diferite instituții. Au fost emise 517 ordine de intervenție de capturare a câinilor maidanezi din diferite locații. Echipele de capturare au intervenit pe 489 de adrese din municipiul Chișinău.

În total, au fost capturați 1330 de maidanezi dintre care, în urma campaniei de informare, au fost adoptați 48 de câini.