Principală  —  IMPORTANTE   —   FOTO, VIDEO/ Din culisele conferinței…

FOTO VIDEO Din culisele conferinței de presă organizată de Dodon la vila prezidențială: Excursie în beci, cadouri pentru jurnaliști și răspunsuri „de-atâta”

Președintele Igor Dodon a organizat o „ediție specială” a emisiunii sale de pe rețelele de socializare „Președintele răspunde” și a invitat reprezentanții mass-media la Reședința de la Condrița. Timp de aproximativ trei ore, la vila prezidențială, șeful statului a răspuns la întrebările celor peste 40 de de jurnaliști prezenți, evenimentul fiind transmis LIVE.

Ziarul de Gardă a dat curs invitației și a decis să-i adreseze lui Igor Dodon câteva întrebări la care așa și nu am primit răspunsuri.

Vineri, 24 iulie, jurnaliștii au fost așteptați la vila prezidențială pentru a participa la o conferință organizată de Igor Dodon, iar prin acest mod, șeful statului și-a propus să facă totalurile „sezonului politic ce se încheie”. 

Pentru a ajunge la Condrița, reprezentanții Președinției au organizat transport, iar cei veniți cu mașinile personale, pentru a avea acces la vila prezidențială, au oferit mai multe informații cu privire la unitatea de transport cu care se vor deplasa – fotografie cu numărul de înmatriculare și modelul mașinii, culoarea, etc. 

Cu 2 ore înainte de eveniment, am fost preluați cu un microbuz de la adresa anunțată din timp – strada M. Cebotari 16 (în fața Palatului Republicii). Odată ajunși, la poarta vilei prezidențiale, fiecare unitate de transport a fost supusă verificării minuțioase de către agenții de pază. Ni s-a efectuat termometria de două ori – la poartă și în ograda Reședinței de Stat, unde fiecare a îndeplinit și o fișă epidemiologică pentru pasageri și călători. 

Jurnaliștilor li se efectuează termometria – poarte vilei de la Condrița
Jurnaliștilor li se efectuează termometria – în curtea Reședinței de Stat

După ce toți au îndeplinit fișele epidemiologice, organizatorii ne-au îndrumat către locul evenimentului. Jurnaliștii au fost mereu însoțiți de agenți SPPS, obligați să se deplaseze în grup, fără a permite vreo abatere de la traseul pregătit. 

Am coborât puțin, iar în fața noastră, chiar la intrarea în vila prezidențială s-a deschis „platoul” de filmare – peste 40 de scaune, aranjate în așa fel ca distanța socială să fie păstrată, cel puțin 6 camere, o macara, reflectoare, o dronă, boxe, câteva microfoane și o scenă improvizată de culoare albă.

Start conferință

Începutul conferinței de presă a fost stabilit pentru ora 17:00, la care Igor Dodon și-a făcut apariția, iar timp de trei ore, în lumina reflectoarelor, a răspuns la întrebările adresate de către reprezentanții instituțiilor mass-media.

În debutul conferinței, șefa serviciului de presă a Președinției, Carmena Sterpu, ne-a avertizat că fiecare reprezentant poate adresa doar o singură întrebare, ulterior, însă, regulile s-au schimbat și unii jurnaliști au trecut și la a doua rundă de întrebări. 

M-am așezat în primul rând, fiind în fața președintelui. Pentru a adresa întrebarea pregătită pentru Igor Dodon, trebuia să ridicăm mâna, iar ulterior șefa serviciului de presă a Președinției anunța reprezentantul ce va trece la microfon. Deși am ridicat mâna pentru a-mi arăta intenția de a adresa întrebarea, abia după mai bine de 2 ore numele Ziarului de Gardă a fost rostit, creând impresia că intenționat am fost ignorată. 

După 2 ore, Ziarul de Gardă a ajuns să adreseze întrebarea.

Reporterul ZdG: Dorim un răspuns simplu: cu „da” sau „nu”. V-ați odihnit în complexul hotelier Royal Suite, deținut de familia Chaika, în peninsula Halkidiki din Grecia?  

Igor Dodon: Nu țin minte.  

Reporterul ZdG: De ce?  

Igor Dodon: De-atâta.

După această replică a președintelui, a urmat un hohot de râs a unor colegi.

După ce toți jurnaliștii au adresat câte o întrebare, am trecut la cea de-a doua rundă de întrebări – răspunsuri. De această dată, l-am întrebat pe Igor Dodon, în calitate de cetățean al acestei țări, dar și soț al unei localnice din satul Molovata, despre ancheta ZdG privind construcția unui debarcader pe malul Nistrului ce are loc fără autorizație de construcție, de mediu, iar localnicii susțin că această proprietate ar urma să servească drept zonă de odihnă și pentru familia prezidențială. În răspuns, șeful statului a negat orice legătură cu această construcție, menționând că dacă se comit ilegalități, atunci organele competente trebuie să se autosesizeze.

Timp de trei ore, Igor Dodon a răspuns la întrebările adresate. Dacă unii jurnaliști s-au arătat interesați despre următoarele mișcări pe scena politică, alegerile prezidențiale și cum va fi gestionată criza pandemică, alții, au dorit să afle de la președinte câți prieteni are, ce regretă și ce i-a lipsit cel mai mult pe timp de pandemie. 

Întreg evenimentul a putut fi urmărit pe paginile oficiale ale președintelui pe Facebook, Odnoklassniki, Youtube și pe privesc.eu, iar în spatele acestora au fost circa 6 camere, o macara și o dronă pentru a asigura transmisiunea LIVE. Igor Dodon a fost întrebat cât a costat organizarea și desfășurarea acestui eveniment, a răspuns că nu știe exact, atât cât a fost încheiat un contract între Președinție și compania specializată în echipamente video. 

Privesc.eu, am înțeles că este drona lor. SPPS-ul spune că cu acceptul pazei acest lucru se permite. Referitor la cine și ce a achitat evenimentul, din câte cunosc este contract oficial între instituția prezidențială cu cei care au organizat tot aceste eveniment. Cât a costat, eu nu știu, sincer. Dar nu este scump și este în cheltuielile prevăzute pentru discuțiile președintelui cu presa. Atunci când o să-mi prezint raportul de activitate, o să vă prezint și cât a economisit instituția prezidențială în acești trei ani și jumătate” , a precizat Dodon.

Șeful statului a dat asigurări presei că astăzi, 27 iulie, toate informațiile referitor la cheltuielile efectuate pentru eveniment vor fi făcute publice. ZdG a întrebat șefa serviciului de presă a Președinției unde și când putem accesa aceste date, însă, șefa Serviciului de Presă a președinției, Carmena Sterpu ne-a cerut să transmitem o solicitare în scris pentru a ne oferi un răspuns oficial. Nici până la ora actuală nu am primit un răspuns din partea instituției prezidențiale la solicitarea privind cheltuielile suportate din buget pentru conferința organizată.

Pascaru Production este casa de producție și echipamente video cu care Președinția a încheiat contract. Potrivit site-ului oficial, aceștia sunt casă de închiriat cu echipament performant pentru cele mai sofisticate producții video, iar închirierea doar a unei macara este de 300 de euro.

Stop conferință – excursie în beciul președintelui de la Condrița

După ce s-a încheiat conferința, Igor Dodon a povestit despre vila prezidențială, menționând că recent, din cauza vacanței prelungite legate de pandemia de COVID, i-a construit un foișor din lemn fiului cel mai mic Nicușor. Din ce bani și cât a costat construcția, niciun cuvânt.

Igor Dodon nu a ezitat să ne invite în beci, unde s-a lăudat cu colecția sa de vinuri și compotul pe care îl face familia sa.

Pe rafturi am observat și celebra „tușoncă”, ZdG intrând în vizorul președintelui, reporoșându-ne că „nu e nimic rău în tușonca asta, iar Ziarul de Gardă a sărit în capul celorlalți jurnaliști”, făcând referire la anterioara întrunire organizată de Igor Dodon la Președinție, la care șeful statului nu a invitat reprezentanții Ziarului de Gardă și a interzis accesul reporterilor ZdG la Președinție.

Ulterior, am fost invitați la masă într-un foișor, acolo unde mai mulți chelneri aveau grijă de oaspeții de la Condrița. Igor Dodon a fost întrebat cât a chelutit pentru angajarea acestora, însă un răspuns clar nu ni s-a oferit, menționând că toată informația „o să fie făcută publică”, fapt ce încă nu a avut loc.

Pe final, la plecare, reprezentanților presei li s-a oferit un pachet care conținea 2 sticle de vin, alb și roșu, o sticlă de rachiu de prune, o sticlă de vișinată și un borcan de miere. Cadourile au fost ambalate într-o pungă cu însemnele Președinției. 

Cadoul pregătit reprezentanților mass-media

Nu am acceptat cadoul din partea Președinției și nici alte beneficii oferite.

Consiliul de Presă din Republica Moldova a luat atitudine față de cadourile pe care președintele Igor Dodon le-a oferit jurnaliștilor după conferința de presă pe care a organizat-o vineri, 24 iulie, la vila prezidențială de la Condrița. 

„Consiliul de Presă din Republica Moldova își manifestă îngrijorarea în legătură cu astfel de acțiuni, considerând că, în esență, acestea sunt similare acțiunilor de corupere a alegătorilor în campaniile electorale. Reamintim, că bunele practici jurnalistice și cele din domeniul comunicării exclud oferirea de cadouri jurnaliștilor, acestea fiind calificate ca o încercare de loializare a presei. Oferirea și acceptarea cadourilor afectează independența și credibilitatea jurnaliștilor în fața publicului, iar încrederea societății față de jurnaliști este o valoare supremă a profesiei noastre. Codul Deontologic al jurnaliștilor din Republica Moldova prevede (articolul 4.1) că ”jurnalistul nu acceptă bani, cadouri, călătorii plătite, sau orice alte avantaje care îi sunt oferite pentru influențarea actului jurnalistic și a căror acceptare i-ar compromite independența și autoritatea în fața publicului și ar afecta încrederea în jurnaliști, în genera”, se arată într-un comunicat al Consiliului de presă.

Nu este pentru prima dată când Igor Dodon oferă cadouri jurnaliștilor. În ultimii cel puțin 2 ani, șeful statului organizează o conferință de final de an cu mai mulți jurnaliști, la care oferă diverse daruri și cadouri despre care spune că sunt făcute de familia prezidențială.