Principală  —  Ştiri  —  Social   —   FOTO/ Vinul și „tușonca” de…

FOTO Vinul și „tușonca” de la președintele Dodon – „jignire pentru profesia de jurnalist”

Foto: Tv8.md

În timp ce jurnaliștii „au păstrat secretul” și nu au făcut public faptul că au primit daruri de la președinte, Igor Dodon s-a lăudat în cadrul emisiunii „Puterea a patra” de la N4 că le-a oferit cadouri de la Sadova celor care au fost prezenți la întâlnirea neformală de la Președinție din 24 decembrie.

„În primul rând, ceea ce a avut loc a fost o discuție neformală și neoficială și am invitat 55 – 60 de redactori șefi. Au fost mulți. A fost o întrevedere neoficială și noi am hotărât pe cine să invităm. Noi nu am invitat toate ziarele din R. Moldova, sunt sute. Am invitat cele mai importante, cu care avem colaborare. E logic. Chiar și cei care ne critică. Am invitat toate posturile de televiziune, toate”, a declarat Igor Dodon în cadrul emisiunii „Puterea a patra” de la N4, întrebându-l pe moderatorul emisiunii dacă i-a plăcut vinul pe care i l-a oferit.

Ulterior, șeful statului a mai precizat că pe lângă vin, le-a mai oferit jurnaliștilor și alte daruri.

„Ca să știe telespectatorii. Fiecărui reprezentant mass-media i-am dăruit, de la Sadova, de la mine, câte o sticlă de vin, o sticlă de vișiniovkă, vișinată, și o bancă de tușoncă”, a mai adăugat Igor Dodon.

Foto: newsmaker

Contactați de Ziarul de Gardă, directorul Asociației Presei Independente și președinta Consiliului de Presă au subliniat că jurnaliștii nu trebuie să accepte daruri atunci când își exercită profesia.

Petru Macovei

„Faptul că Președinția a făcut lucrul ăsta și a invitat discreționar jurnaliștii, nu mi se pare un lucru ieșit din comun. Politicienii întotdeauna au făcut asta. Este grav că jurnaliștii au acceptat. Bun, să meargă, puteau să meargă, dar să accepte cadouri de la Președinție, mai ales, cadourile pe care le-a oferit mi se par o jignire pentru profesia de jurnalist și îmi e milă de colegii care au făcut asta. Respectiv, trebuiau să renunțe la aceste cadouri, iar ce s-a întâmplat, cumva, îi descalifică profesional. Politicienii moldoveni întotdeauna au avut o abordare discreționară și i-au corcolit doar pe jurnaliștii care au scris bine despre ei. Asta este încă o davadă a faptului că, clasa politică din R. Moldova nu s-a ridicat, nici pe departe, la nivelul politicienilor europeni, care nu ar fi invitat jurnaliștii să le dea tot felul de cadouri”, susține Petru Macovei, director executiv al Asociației Presei Independente.

Viorica Zaharia

Credeam inițial că este o glumă, această știre despre cadourile oferite de președinte. S-a dovedit că nu. Înțeleg că și președintele, și jurnaliștii s-au gândit că acestea nu sunt cadouri „de lux”, de aceea pot fi oferite și, respectiv, acceptate. Totuși, pentru un jurnalist independent, orice cadou luat de la politicieni este în măsură să îi afecteze independența și credibilitatea. În cărțile de PR scrie că jurnaliștilor nu trebuie să le oferi condiții de lux sau obiecte scumpe la evenimentele de presă, întrucât devin circumspecți. Nu mai spun că în Codul deontologic scrie (p. 4.1) că jurnaliștii „nu acceptă bani, cadouri, călătorii plătite, sau orice alte avantaje care îi sunt oferite pentru influențarea actului jurnalistic și a căror acceptare i-ar compromite independența și autoritatea în fața publicului și ar afecta încrederea în jurnaliști, în general”. Din partea președintelui, asta e o formă de loializare și de a-și face PR. Iar în condițiile în care unii jurnaliști nu au fost acceptați la eveniment, luarea unui astfel de cadou arată și mai rău. Președintele ar fi trebuit taxat pentru selectivitate, în loc să-i fie acceptate cadourile, ca și cum, amical, ca de la un prieten”, menționează Viorica Zaharia, președinta Consiliului de Presă

Șefa serviciului de presă al Președinției, Carmena Sterpu, nu a răspuns la apelurile telefonice și la mesaje, pentru a ne comunica din ce bani au fost procurate darurile oferite de președinte pentru jurnaliști.

Foto: TV8
Foto: TV8

Menționăm că jurnaliștii de la Ziarul de Gardă nu au fost invitați la „petrecere”, iar reporterului ZdG, care s-a prezentat la Președinție, i-a fost interzis accesul la eveniment. Întrebat de jurnalistul Gheorghe Gonța de ce Ziarul de Gardă nu a fost invitat la Președinție, șeful statului a precizat că la eveniment au participat instituțiile cu care Președinția colaborează. Președintele a motivat îngrădirea accesului reporterului ZdG la eveniment prin faptul că discuția a fost una neformală, dar nu un eveniment public.

Cu doar câteva zile înainte de „întâlnirea neoficială” de la Președinție, Ziarul de Gardă a publicat investigația „Toți oamenii președintelui”, despre cum oamenii din anturajul prezidenția, în frunte cu fratele, cumnata, finii, nașii, cumătrii sau colegii de facultate ai cuplului Galina și Igor Dodon au dezvoltat și au fortificat afaceri și averi de milioane.

Citiți și: (Video) Toți oamenii președintelui

Foto: TV8, Newsmaker