Principală  —  Ştiri  —  Social   —   [Foto-Reportaj] Orășelul European din PMAN

[Foto-Reportaj] Orășelul European din PMAN

Cu prilejul Zilei Europei, în Piaţa Marii Adunări Naţionale din Chişinău duminică, 10 mai, a fost amenajat Orăşelul European, unde vizitatorii au participat la dezbateri publice cu oficiali europeni şi locali, la master classurile de dans european şi la şcoala de limbi europene, precum și au gustat din bucătăria statelor membre UE în cadrul corturilor gastronomice.

Sloganul manifestării din acest an este „Moldova în pas cu Europa”. În cadrul evenimentului, Pirkka Tapiola, ambasadorul UE în RM, a declarat că Uniunea Europeană va sprijini R. Moldova pe calea sa europeană.
„R. Moldova este pe un drum care va duce la o societate echitabilă și o justiţie imparţială, iar modernizarea țării se face prin implicarea fiecărui cetățean”, a subliniat oficialul.

Potrivit lui Nicolae Timofti, președintele R. Moldova, Uniunea Europeană a fost un proiect născut din idei nobile ale frământărilor postbelice. „Salutăm legăturile strânse între țările europene care au făcut absurdă prezența războaielor între vecini”, a subliniat Nicolae Timofti.

Amintim că în fiecare an, la 9 mai, se sărbătorește Ziua Uniunii Europene, pentru a marca istorica declaraţie de la 9 mai 1950 a ministrului francez de externe Robert Schuman, care propunea un plan de colaborare economică între Franţa şi Germania pentru eliminarea rivalităţilor seculare dintre cele două state. Declaraţia Schuman a stat la baza amplului proces de construcţie a unei Europe unite economic și politic.

Foto: Dionis NICOLAI