Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   AWACS, radarele NATO care păzesc…

AWACS, radarele NATO care păzesc de azi Marea Neagră – Deutsche Welle

NATO a trimis avioanele de supraveghere AWACS în România pentru o mai mare siguranță a spațiului aerian în flancul sud-estic al Alianței. Misiunea va fi condusă de un general german, relatată de Deutsche Welle.

România își extrage 13% din producția de gaze și 7% din cea de petrol din Marea Neagră. Sunt șapte platforme care operează în perimetrul economic exclusiv al României iar cea mai mare se află la aproximativ 100 de kilometri de țărm. De pe platforme se văd delfinii și, de jur împrejur, orizontul. Din când în când, din zare apar și navele de război ale flotei militare rusești, care și-a făcut un obicei din a da târcoale prin preajma apelor teritoriale ale României.

Nimic ilegal, până la urmă – în patrularea lor, drumul trece prin apele internaționale iar tratatele maritime le permit să fie acolo. Dar, cu siguranță, aparițiile sunt cel puțin ostentative, dacă nu au chiar scop de intimidare.

Navă militară rusească, în apropierea apelor teritoriale ale României în Marea Neagră

„Rușii nu vin în fiecare zi”, a povestit pentru DW unul dintre cei 200 de oameni care trăiesc temporar pe platformele maritime românești. „De fapt, nu au o periodicitate. Au fost în primăvară, au mai venit la începutul verii. După care n-au mai apărut. Le-o fi fost târșă. Dar au dat zilnic târcoale în timpul exercițiilor noastre cu HIMARS-urile de la Capul Midia”.

Vigilență lângă imprevizibila Rusie

O recentă manevră a flotei rusești a Mării Negre a alertat structurile de comandă ale Alianței Nord-Atlantice. Moscova a decis să-și mute o parte din navele de război, inclusiv submarine, staționate în ceea ce se estimează că ar fi portul de rezervă Novorosiisk, în baza principală de la Sevastopol, în Crimeea ocupată.

Chiar dacă nu au interpretat-o neapărat ca pe o mișcare ofensivă, fără să excludă o posibilă amplificare a agresiunii asupra Ucrainei, strategii care decid tactic în NATOau preferat vigilența, așa că, începând de marți, 17 ianuarie, un număr oficial neprecizat de radare aeriene uriașe AWACS (trei, conform unor surse militare citate de DPA) vor supraveghea cerul României, inclusiv zona din Marea Neagră ce revine țărilor membre ale Alianței. Aceste aparate de zbor au fost mutate în Baza 90 Transport Aerian a armatei române, aflată la Otopeni.

De fapt, cele 14 aeronave AWACS (Airborne Warning and Control System) care fac parte din așa numita Forță Aeropurtată a NATO de Avertizare Timpurie și Control (NATO Airborne Early Warning & Control Force), cu baza permanentă la Geilenkirchen, lângă Aachen, în Germania, au lansat încă din februarie anul trecut patrule regulate, atât în estul Europei, cât și în zona Mării Baltice. A fost o reacție firească la agresiunea rusească asupra Ucrainei.

Avion militar rusesc zburând deasupra unei platforme petroliere românești offshore în Marea Neagră

AWACS poate detecta avioane pe o rază de 400 de kilometri. Prin dimensiunile lor, „ochii atoatevăzători din cer” ai NATO – cum le numea zilele trecute secretarul general adjunct al Alianței Mircea Geoană – pot adăposti veritabile centre de comandă, de unde observațiile coordonate pot fi transformate în strategii de ripostă și comunicate propriei flote aeriene pentru misiuni de intervenție rapidă. O astfel de prezență este garanția că „cerul și teritoriul României sunt în deplină siguranță”, a precizat Geoană în mesajul său.

Contribuție germană la securitatea flancului estic

Misiunea aeriană, la care vor lua parte și 180 de militari, va fi condusă de generalul german de brigadă Stefan W Neumann, comandantul componentei E-3A a forței aeropurtate NATO, prima unitate aeriană a Alianței formată din efective multinaționale. „NATO are la dispoziție o capacitate de supraveghere aeriană și maritimă puternică și flexibilă. Bine pregătiți, vom efectua în curând și zboruri de la București pentru o perioadă limitată de timp, aducând astfel o contribuție importantă la misiunile de recunoaștere şi supraveghere pe flancul estic al NATO. În timpul pregătirii, am fost impresionat de sprijinul atât profesional, cât și flexibil oferit de forțele armate române. Acest lucru ilustrează cât de bine funcționează NATO”, a explicat Neumann înainte de deplasarea de marți în România.

Ambasadorul Germaniei la București, Peer Gebauer, a vorbit despre aportul țării sale la misiunea AWACS din România, date fiind nu doar comanda exercitată de generalul german, dar și marele contingent de militari din Bundeswehr participanți alături de cei din alte state NATO. Aceasta, a precizat diplomatul, „demonstrează încă o dată că suntem alături de partenerii noștri români. Războiul brutal de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei marchează un punct de cotitură. Și aici, în România, resimțim efectele acestui război cumplit. Cu ajutorul aeronavelor de recunoaștere AWACS în cadrul NATO se aduce o contribuție importantă la consolidarea flancului sud-estic și la susținerea sistemului de avertizare timpurie al NATO. Este un semnal important de solidaritate transatlantică și europeană”.