Principală  —  IMPORTANTE   —   74 de localități afectate de…

74 de localități afectate de intemperii vor primi ajutor, conform unei hotărâri aprobate de Guvern

Sursa foto: gov.md

Guvernul acordă ajutoare materiale celor 74 de localități din 6 raioane ale țării care au fost afectate de intemperiile înregistrate în perioada 25-26 iulie curent. O decizie în acest sens a fost luată vineri, 28 iulie, de Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) și aprobată în cadrul ședinței extraordinare a Cabinetului de miniștri. 

Astfel, din rezervele de stat vor fi oferite bunuri sub formă de materiale de construcții –  64 677 de foi ondulate de ardezie pentru acoperiș, dar și 493,2 metri pătrați de cherestea, în sumă totală de 16 317, 8 mii de lei. 

„Solicit autorităților lcoale să se mobilizeze și să dea dovadă de responsabilitate pentru a efectua cât mai curând toate lucrările de reparații și înlăturarea daunelor”, a spus prim-ministrul Dorin Recean. 

Conform Guvernului, materialele, eliberate din cadrul Agenției Rezerve Materiale din subordinea Ministerului Afacerilor Interne, vor fi distribuite autorităților publice locale din raioanele Edineț, Soroca, Rîșcani, Dondușeni, Drochia și Hîncești, în vederea efectuării lucrărilor de reparație și de construcție a caselor de locuit, clădirilor administrative și culturale, care au fost afectate de ploile torențiale și rafalele de vânt puternice. 

„Ploile torențiale cu vânt puternic înregistrate pe teritoriul R. Moldova pe 26 iulie a afectat peste 100 de localități din 10 raioane, în special partea de nord și centru a R. Moldova. În urma calamităților naturale, au fost deteriorate acoperișurile caselor de locuit. Conform datelor operative – mai mult de 60 de case. Au fost afectate terenuri cu semănături, vii și livezi – peste 700 de hectare. Acestea sunt doar datele preliminare. Vom avea un raport mai precis în următoarele zile (…)”, a declarat ministrul afacerilor interne, Adrian Efros în timpul ședinței.

De gestionarea loturilor cu ajutoare materiale acordate localităților din nordul și centrul țării, afectate de condițiile meteorologice nefavorabile, se va ocupa, chiar începând de astăzi, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență.