Principală  —  Ştiri  —  Social   —   (Foto-reportaj) Cum arată strada 31…

(Foto-reportaj) Cum arată strada 31 august în ajunul sărbătorilor de iarnă

După ce Guvernul a decis că evenimentele din perioada sărbătorilor de iarnă vor avea loc pe strada 31 august, și nu în Piața Marii Adunări Naționale (PMAN), aici au început lucrările de reparație a trotuarelor. Lucrările presupun doar acoperirea găurilor la nivelul trotuarului, nu și reparația în ansamblu a străzii.

Pretorul sectorului Buiucani, Valeriu Nemerenco, a declarat pentru ZdG că lucrările de reparație a trotuarelor de pe str. 31 August sunt provizorii, iar din primăvara  anului 2018, strada va fi reparată capital. Întrebat de calitatea lucrărilor în condiții de umiditate, pretorul susține că acestea sunt satisfăcătoare.

Inițiativa de amenajare a unui târg de Crăciun pe str. 31 August a fost propusă recent, la 30 octombrie, de premierul Pavel Filip. În cadrul târgului vor activa 60 de puncte de comercializare. În acest an, în capitală vor fi instalați doi pomi de Crăciun, unul va fi amplasat în centrul havuzului Palatului Național, iar cel de al doilea – tradițional, în PMAN.

De altfel, reparația capitală a străzii 31 august este în întârziere de un an, fiind inclusă în cea de-a două fază a proiectului „Chișinău – Drumuri Urbane”, implementat de Primăria Chișinău și finanțat de Banca Eurpeană pentru Reconstrucții și Dezvoltare (BERD) și Banca Europeană de Investiții (BEI), împreună cu străzile Tighina și Alexandru cel Bun. Primăria Capitalei a anunțat  la sfârșitul lunii octombrie că ar putea renunța la reparația uneia dintre cele trei străzi, întrucât Consiliului Municipal Chișinău nu a aprobat majorarea cu 3 milioane de euro a împrumutului contractat de la BERD.  Șeful interimar al direcției transport și căi de comunicații, Oleg Poiată, spune că lucrările de reparație vor începe doar după ce vor fi  reparate rețelele de apeduct și canalizare, pentru aceasta fiind necesare 42 de milioane de lei.

Valoarea totală a proiectului este de 22 de milioane de euro și prevede reabilitarea a șase străzi. Prima fază a proiectului a inclus trei străzi: bd. Constantin Negruzzi, str. Vasile Alecsandri și bd. Ștefan cel Mare.  Creditul pentru reparația drumurilor a fost acordat pe un termen de 10 ani, cu o perioadă de grație de doi ani și o dobândă de 5%.