Principală  —  Ştiri  —  Social   —   FOTO/ Ploaia puternică din seara…

FOTO Ploaia puternică din seara zilei de 9 august a provocat daune majore Grădiniței nr. 88 din sectorul Râșcani al capitalei. Primăria Chișinău: „De pe teritoriul grădiniței au fost smulși sau rupți de vânt 68 de arbori”

Primăria municipiului Chișinău anunță că ploaia puternică din 9 august a provocat daune majore Grădiniței nr. 88 din sectorul Râșcani al capitalei. Serviciile municipale lucrează în continuare pe teritoriul grădiniței pentru a lichida consecințele furtunii, iar autoritățile municipale anunță că au solicitat sprijinul dezvoltatorilor din construcții și agenților economici care comercializează materiale de construcții pentru a remedia situația, în special la instituțiile educaționale.

„Primăria Municipiului Chișinău informează că instituției de educație timpurie nr. 88 din sectorul Râșcani al capitalei i-au fost provocate daune majore în urma ploilor din 9 august, a. c. De pe teritoriul grădiniței au fost smulși sau rupți de vânt 68 de arbori. De asemenea, au fost distruse construcțiile adiacente și a fost afectat întregul teritoriu. Serviciile municipale lucrează în continuare pe teren, pentru a remedia situația”, anunță Primăria capitalei.  

Potrivit unui comunicat de presă al Primăriei municipiului Chișinău, primarul Ion Ceban a convocat într-o ședință dezvoltatorii din construcții și agenții economici care comercializează materiale de construcții. „Autoritățile municipale le-au solicitat sprijinul, în special pentru instituțiile educaționale”, anunță Primăria.

Ploaia abundentă din seara zilei de marți, 9 august, a doborât sau scos din rădăcini mai mulți copaci și a inundat mai multe străzi. Potrivit primarului capitalei, Ion Ceban, cele mai afectate sectoare au fost Râșcani și Ciocana. Tot marți seara, un bărbat de 43 de ani a murit după ce a călcat într-o băltoacă unde erau căzute două fire electrice, pe strada Dumitru Rîșcanu din Chișinău. Totul s-a întâmplat în timp ce bărbatul se deplasa spre domiciliu. Ofițera de presă a Poliției capitalei, Natalia Stati, a comunicat pentru Ziarul de Gardă că pe acest caz a fost inițiată o anchetă pentru stabilirea tuturor circumstanțelor.

Ulterior, Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) a municipiului Chișinău a decis, în cadrul ședinței de miercuri, 10 august, ca din sursele Fondului de Rezervă a municipiului Chișinău să fie alocate 2,5 milioane de lei pentru lichidarea consecințelor ploii puternice din 9 august. Totodată, membrii CSE Chișinău au stabilit un termen de trei zile pentru lichidarea consecințelor averselor puternice de marți.

Pe 11 august, primarul Ion Ceban a anunțat că în urma ploii torențiale de marți seara mai multe școli și grădinițe din capitală au înregistrat pagube de aproximativ 12,5 milioane de lei. Totodată, mai multe instituții medicale din sectoarele Râșcani și Ciocana ale capitalei au suferit pierderi de circa trei milioane de lei.

În cadrul unui briefing de presă, primarul municipiului Chișinău, Ion Ceban, a declarat că în sectoarele Râșcani și Ciocana ale capitalei, care au fost cele mai afectate de furtună, au fost mobilizate 1227 de persoane în teren. El a menționat că „pagubele încă se estimează”.