Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Comisia pentru Situații Excepționale din…

Comisia pentru Situații Excepționale din Chișinău a stabilit un termen de trei zile pentru lichidarea consecințelor furtunii puternice din 9 august

Sursa foto: Facebook/ Ion Ceban

Din sursele Fondului de Rezervă a municipiului Chișinău vor fi alocate 2,5 milioane de lei pentru lichidarea consecințelor ploii puternice din 9 august, care a afectat mult sectoarele Ciocana și Râșcani ale capitalei. Măsura a fost aprobat de Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) a municipiului Chișinău, în cadrul ședinței de miercuri, 10 august.

Totodată, membrii CSE Chișinău au stabilit un termen de trei zile pentru lichidarea consecințelor averselor puternice de marți.

„Membrii Comisiei au audiat rapoartele serviciilor implicate în lucrări pe teren. De asemenea, șefii de întreprinderi municipale au înaintat solicitări în privința achiziției de utilaje necesare pentru lucrul în sectoarele afectate sau contractarea serviciilor externe, din partea agenților economici, pentru a urgenta intervențiile necesare în cele 3 zile prevăzute pentru înlăturarea consecințelor ploilor”, se arată într-un comunicat al Primăriei Chișinău.

Măsurile aprobate de Comisia pentru Situații Excepționale a Municipiului Chișinău în contextul precipitațiilor abundente de marți seara, 9 august:

  • Permisiunea alocării din sursele Fondului de Rezervă a municipiului Chișinău a 2,5 mil. de lei, la prima etapă, pentru lichidarea consecințelor ploilor din 09.08.2022;
  • Evaluarea pagubelor, inclusiv în cazul clădirilor unde au fost deteriorate acoperișurile și subsolurile;
  • Stabilirea unui termen de trei zile pentru lichidarea consecințelor averselor;
  • Instituirea unui program special extins pentru angajații/ muncitorii din cadrul serviciilor municipale implicate în lucrări, cu remunerare pentru orele lucrate suplimentar;
  • Acceptul desfășurării achizițiilor de către serviciile municipale prin negociere directă (fără publicarea prealabilă a unui anunț de participare);
  • Asigurarea accesului în curțile blocurilor de locuințe și în cele ale grădinițelor, școlilor și instituțiilor sociale;
  • Intervenții la lichidarea efectelor provocate de inundații, inclusiv lucrări în subsoluri și pe acoperișuri;

De asemenea, autoritățile municipale susțin că solicită Ministerului Afacerilor Interne dislocarea echipelor de carabinieri în parcuri, pentru a securiza zonele cu risc sporit de prăbușire a crengilor, până la eliminarea tuturor zonelor problematice.

Ploaia abundentă din seara zilei de marți, 9 august, a doborât sau scos din rădăcini mai mulți copaci și a inundat mai multe străzi din Chișinău. Potrivit primarului capitalei, Ion Ceban, cele mai afectate sectoare au fost Râșcani și Ciocana. Toate serviciile municipale sunt în teren și lucrează la lichidarea consecințelor ploii puternice.

„Toate serviciile municipale se vor concentra pe sectoarele Rîșcani și Ciocana, care au fost cel mai mult afectate. Vom diviza munca pe sectoare mici pentru a fi mai eficienți și vom contracta și agenți economici particulari dacă va fi nevoie”, spune primarul capitalei, Ion Ceban.

Tot marți, un bărbat de 43 de ani a murit după ce a călcat într-o băltoacă unde erau căzute două fire electrice, pe strada Dumitru Rîșcanu din Chișinău. Totul s-a întâmplat în timp ce bărbatul se deplasa spre domiciliu, după ploaia puternică.

Ofițera de presă a Poliției capitalei, Natalia Stati, a comunicat pentru Ziarul de Gardă că pe acest caz a fost inițiată o anchetă pentru stabilirea tuturor circumstanțelor.

FOTO/ Cum arată sectoarele Ciocana și Râșcani ale capitalei după ploaia puternică din seara zilei de 9 august