Principală  —  Ştiri  —  Social   —   (foto) Cât va costa reparația…

(foto) Cât va costa reparația pasajului subteran din preajma Spitalului Clinic Municipal nr. 1

Reparația pasajului subteran amplasat în apropierea Spitalului Clinic Municipal nr. 1, pe bulevarul Dacia, va costa circa trei-patru milioane de lei. Un concept privind repararea trecerii subterane respective a fost prezentat astăzi, 12 martie, în cadrul ședinței săptămânale a serviciilor Primăriei Chișinău de către Vladimir Comerzan, arhitect IMP „Chişinău-Proiect”.

Potrivit conceptului, responsabil de elaborarea căruia este Vitalie Butucel, şef interimar al Direcţiei generale transport public şi căi de comunicaţie (DGTPCC), urmează a fi demontată piatra de finisaj și înlocuită cu granit, atât pe pereții interiori, cât și cei laterali scărilor. Scările și pardoseala vor fi placate cu granit prelucrat, antiderapant, iar în locul rampelor de beton vor fi montate rampe conforme normativelor internaționale și vor fi instalate platforme mecanice pentru accesibilitatea persoanelor cu dizabilități ale sistemului locomotor. Tavanul se propune a fi reparat și tencuit, iar pentru a proteja scările se propune acoperirea acestora cu copertină de sticlă triplex sau sticlă organică pe carcasă din metal.

Vladimir Comerzan, arhitect IMP „Chişinău-Proiect”, susține că lucrările de reparație vor avea un cost estimativ de trei-patru milioane de lei.

Primara interimară a Chișinăului, Silvia Radu, a cerut definitivarea proiectului în cel mai scurt timp pentru a se purcede la organizarea licitațiilor și ulterior, demararea lucrărilor de reparație. Aceasta a precizat că urmează a fi semnat un acord cu asociația „Motivație”, ONG care oferă suport pentru persoane cu dizabilități fizice în vederea incluziunii lor sociale, astfel încât la elaborarea rampelor și platformei mecanice să fie luați în calcul toți parametrii tehnici necesari.

Silvia Radu a declarat că a inițiat discuții cu agenții economici care își desfășoară activitatea în perimetrul pasajului subteran pentru a contribui financiar la acoperirea costurilor.

 

În aceeași ședință a serviciilor Primăriei s-a discutat despre proiectul privind iluminarea parcului „Valea Trandafirilor”, dar și despre lucrările de curățare a orașului odată cu topirea zăpezii.

„Vreau ca orașul să fie lună până la Paști”, a declarat Silvia Radu, precizând că „dacă străzile mai sunt curate, în cartiere, pe stradele, se pare că nimeni, niciodată n-a trecut, să vadă în ce stare se află”. „Am primit pe Facebook fotografii, oamenii se plâng și se roagă ca zăpada să revină, să nu descopere gunoiul”, a constatat primara interimară, îndemnând pretorii de sector să nu stea în birouri, dar să meargă în teren pentru a verifica starea de lucruri.