Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Expert, despre indexarea pensiilor cu…

Expert, despre indexarea pensiilor cu 5,3% de la 1 aprilie

piatafinanciara.ro

Pensiile vor fi indexate cu 5,3%, de la 1 aprilie, curent, după ce, pe 7 martie, Guvernul a aprobat prin asumare de răspundere un proiect de lege care prevede modificarea formulei vechi de indexare a pensiilor.

Proiectul votat de Cabinetul de Miniștri presupune că pensia pentru limita de vârstă se va majora cu 91,85 lei pentru 526 651 beneficiari. Pensiile de dizabilitate se vor majora cu 72,07 lei pentru 125 116 beneficiari, iar pensiile de urmaș se vor majora cu 47,25 lei pentru 12 020 de beneficiari. Cei 1 749 de participanți la lichidarea consecințelor avariei de la Cernobîl vor primi pensii mai mari cu 173,79 lei.

Dacă până acum procentul de indexare se calcula reieșind din media creșterii anuale a prețurilor de consum pe ultimul an, potrivit proiectului nou acesta se va calcula reieșind din indicii pentru ultimii trei ani a creșterii anuale a prețurilor de consum.

Adrian Lupușor, director executiv al Centrului Analitic Independent Expert-Grup, crede că indexarea pensiilor nu se face pentru a asigura venituri mai mari, ci pentru a proteja pensionarii de efectele inflației, astfel ca veniturile acestora în termeni reali să nu se reducă. Expertul mai precizează că problema nivelului pensiilor, care este foarte scăzut, atât în raport cu nivelul salariilor, cât și în raport cu minimum de existență, nu poate fi soluționată prin indexare: „Orice imixtiune în acest sens, care de regulă este una politică, afectează negativ Bugetul Asigurărilor Sociale de Stat și sustenabilitatea sistemului în ansamblu”.

Directorul executiv al Centrului Analitic Independent Expert-Grup mai afirmă că nivelul pensiilor va crește în mod real doar atunci când vor crește salariile în sectorul formal al economiei. 

„Ceea ce ține de indexare, Guvernul s-a conformat Legii privind sistemul public de pensii, care prevede mecanismul de calcul al coeficientului de indexare. Odată cu reforma recentă a sistemului de pensionare, mecanismul respectiv a fost modificat prin alinierea coeficientului la nivelul inflației. Anterior reformei, coeficientul era calculat ca și media aritmetică dintre creșterea salariului mediu pe economie și indicele prețurilor de consum – o formulă nesustenabilă care împovăra Bugetul Asigurărilor Sociale de Stat, deoarece salariile, de cele mai dese ori, cresc mai rapid decât inflația, iar în consecință coeficienții de indexare erau prea mari și puneau presiune pe sistem. Această formulă a fost modificată prin ancorarea coeficientului de indexare la Indicele mediu al prețurilor de consum pentru anul precedent, fapt ce a permis o indexare mai realistă și sustenabilă, deoarece funcția principală a indexării este de a proteja beneficiarii de pensii de efectele inflației. De la 15 martie, această formulă a fost modificată: coeficientul de indexare este calculat în baza mediei din ultimii ani a Indicelui mediu al prețurilor de consum. Acest fapt va asigura o fluctuație mai mică a coeficientului de indexare de la an la an și, respectiv, o mai mare previzibilitate privind indexarea pentru anii următori”, a spus Adrian Lupușor.

Chiar și reieșind din aplicarea coeficientului de indexare de 5,3%, cuantumul pensiei minime pentru limită de vârstă va constitui 1079,33 lei în comparație cu 1895,7 lei – mărimea minimului de existență  în semestrul I din 2018, conform datelorn Biroului Național de Statistică.

Președintele Uniunii Pensionarilor din R. Moldova, Victor Leancă, consideră că proiectul de lege este o inechitate față de beneficiarii de pensii a căror valoare la ziua de azi nu depășește minimul de existență. „Cei care au 4-5 mii sau mai mult pensia – le convine. Chiar și o indexare de 5,3% – cum ar fi, 300-400 de lei dacă se adaugă la cei 5000, e un folos, dar cei care primesc 800-900, că mai sunt și dintre aceștia? Ce face cu 80-100 de lei un om care îi vai și-amar de capul lui? Omul trebuie să rămână om, de aici trebuie de pornit, să-i dăm omului să aibă posibilitatea de a trăi, toți să aibă măcar minimul de existentă”, a declarat Victor Leancă pentru ZdG.

În R. Moldova sunt în jur de 700 mii de pensionari conform datelor Casei Naționale de Asigurări Sociale.