Principală  —  IMPORTANTE   —   După un val de critici…

După un val de critici apărut în spațiul public, CMC a aprobat proiectul de decizie care prevede utilizarea, timp de 10 ani, a toponimicului „Chișinău” de către postul Radio Chișinău – DOC

După un val de critici apărut în spațiul public, Consiliul Municipal Chișinău (CMC) a aprobat în ședința de marți, 14 iunie, proiectul de decizie care prevede utilizarea, timp de 10 ani, a toponimicului „Chișinău” de către postul Radio Chișinău.

Proiectul a fost susținut de 26 de consilieri municipali.

Fracțiunea PSRM din CMC a înaintat un amendament prin care propunea utilizarea timp de 2 ani și nu de 10 ani a toponimicului „Chișinău” de către postul Radio Chișinău, însă acesta nu a fost susținut de majoritatea consilierilor municipali.

Pe 6 iunie, după ce în spațiul public a apărut un val de critici cu privire la decizia CMC-ului de a interzice utilizarea toponimicului „Chișinău” de către postul Radio Chișinău, primarul general al capitalei, Ion Ceban, a anunțat că toponimicul „Chișinău” va putea fi folosit de către Radio Chișinău, chiar dacă CMC va da un vot negativ.

Potrivit unei dispoziții a primarului general al capitalei, Ion Ceban, Societatea Comercială „Pajura Albă” SRL, care operează frecvențele postului Radio Chișinău, va putea utiliza până la aprobarea deciziei de către CMC, toponimicul „Chişinău” în denumirea postului de radio „Radio Chișinău” și toponimicul „Chişinău” în marca de servicii „Radio Chișinău”.

În luna decembrie 2021, Societatea Comercială „Pajura Albă” SRL, care operează frecvențele postului Radio Chișinău, a solicitat Primăriei municipiului Chișinău prelungirea dreptului de utilizare a toponimicului „Chișinău” în denumirea postului de radio, după ce permisiunea a expirat în ianuarie 2022. CMC nu a aprobat însă proiectul de decizie.

La sfârșitul lunii mai, Societatea Română de Radiodifuziune considera întreaga situație o neînțelegere și spunea că în cazul în care rezolvarea va întârzia să apară, serviciul public autonom de radiodifuziune din România va lua măsuri administrative și juridice. Atunci, Răzvan Ioan Dincă, director general al Societății Române de Radiodifuziune, a declarat că serviciul public autonom de radiodifuziune a fost contrariat de o decizie ce a primit inițial aviz pozitiv în cadrul Comisiei pentru buget, economie, finanțe, patrimoniu public local, agricultură și problemele suburbiilor a Primăriei Municipiului Chișinău, pentru ca ulterior să fie respinsă în dezbaterea CMC.

Vineri, 27 mai, Ministerul Afacerilor Externe al României a criticat decizia CMC-ului, menționând că își exprimă speranța că vor fi luate măsurile necesare pentru „îndreptarea cât mai grabnică, pe cale administrativă și juridică, a situației postului Radio Chișinău și va susține, în conformitate cu competențele sale, un astfel de rezultat”.

Tot pe 27 mai, și redacția Radio Chișinău a venit cu o reacție la decizia CMC, declarându-și regretul și dezamăgirea profundă. Într-o notă informativă, publicată pe site-ul postului, Radio Chișinău menționa că, pe parcursul celor zece ani de emisie, a fost un „partener loial și onest al tuturor cetățenilor R. Moldova, precum și al autorităților centrale și locale, angrenate în procesul de modernizare al țării și de integrare a acesteia în Uniunea Europeană”. Potrivit Radio Chișinău, SC „Pajura Albă” SRL, societatea care operează frecvențele postului, în calitate de contribuabil, a plătit în decursul celor zece ani, toate taxele datorate bugetului de stat și local, fără întârzieri.

Ulterior, după un val de critici apărut în spațiul public privind decizia CMC de a interzice utilizarea toponimicului „Chișinău” de către postul Radio Chișinău, Primăria municipiului Chișinău a venit cu o reacție, menționând că „CMC a votat cum a votat, asta este decizia CMC, nu a executivului”. Totodată, municipalitatea a acuzat presa că a manipulat opinia publică pe acest subiect.

Pe 21 aprilie 2022, proiectul de decizie, elaborat de Societatea Comercială „Pajura Albă” SRL, prin care a fost cerută prelungirea dreptului de utilizare a simbolicii locale, mai exact a toponimicului „Chișinău” în denumirea postului Radio Chișinău, a intrat în dezbaterea CMC-ului, dar nu a fost dezbătut în cadrul ședinței. Pe 27 aprilie 2022, a fost continuată ședința CMC, în cadrul căreia proiectul de decizie a fost respins. 

Radio Chișinău este un post a cărui emisie a fost inaugurată la data de 1 decembrie 2011, fiind succesorul de drept al primului post de radio regional al Radio România, deschis la Chișinău în 1939 – Radio Basarabia.