Principală  —  IMPORTANTE   —   CMC interzice utilizarea toponimicului „Chișinău”…

CMC interzice utilizarea toponimicului „Chișinău” de către postul Radio Chișinău. Reacția Ministerului Afacerilor Externe al României – DOC

Ministerul Afacerilor Externe al României (MAE) regretă decizia „nejustificată și nefundamentată, motivată pur politic” a Consiliului Municipal Chișinău (CMC) cu privire la interzicerea utilizării toponimicului „Chișinău” de către postul Radio Chișinău, parte componentă a Radio România.

Referitor la situația creată în urma respingerii prin vot, de către CMC a dreptului de utilizare a toponimicului „Chișinău”, administrația și angajații postului Radio Chișinău și-au declarat regretul și dezamăgirea profundă față de această decizie.

Primăria municipiului Chișinău nu a venit, deocamdată, cu o reacție la acest subiect.


În luna decembrie 2021, Societatea Comercială „Pajura Albă” SRL, care operează frecvențele postului Radio Chișinău, a solicitat CMC-ului prelungirea dreptului de utilizare a toponimicului „Chișinău” în denumirea postului de radio, după ce permisiunea a expirat în ianuarie 2022. CMC nu a aprobat însă proiectul de decizie.

Vineri, 27 mai, Ministerul Afacerilor Externe al României a criticat decizia CMC-ului, menționând că își exprimă speranța că vor fi luate măsurile necesare pentru „îndreptarea cât mai grabnică, pe cale administrativă și juridică, a situației postului Radio Chișinău și va susține, în conformitate cu competențele sale, un astfel de rezultat”.

Potrivit MAE, Radio Chișinău a adus o contribuție importantă la consolidarea pluralismului pe piața media din R. Moldova și la emergența unei prese cu adevărat libere și independente.

„Parte componentă a Radio România, postul Radio Chișinău este prezent pe piața media din R. Moldova de la 1 decembrie 2011 și s-a impus de la bun început prin calitatea și echidistanța producției editoriale și prin profesionalismul echipei sale. Radio Chișinău a stabilit standarde înalte în ceea ce privește jurnalismul modern, european și respectul pentru public, pentru informarea corectă și onestă a acestuia (…). Radio Chișinău reprezintă o sursă de informare valoroasă și de încredere pentru cetățenii din R. Moldova. De asemenea, postul de radio a fost de la bun început o voce puternică, pertinentă, în susținerea parcursului pro-democratic și pro-european al R. Moldova, iar încercarea de schimbare a numelui său reprezintă un atac la identitatea, tradiția și încrederea pe care acest post a dezvoltat-o de-a lungul anilor”, arată un comunicat al MAE.

Tot vineri, și redacția Radio Chișinău a venit cu o reacție la decizia CMC, declarându-și regretul și dezamăgirea profundă. Într-o notă informativă, publicată pe site-ul postului, Radio Chișinău menționează că, pe parcursul celor zece ani de emisie, a fost un „partener loial și onest al tuturor cetățenilor R. Moldova, precum și al autorităților centrale și locale, angrenate în procesul de modernizare al țării și de integrare a acesteia în Uniunea Europeană”.

Potrivit Radio Chișinău, SC „Pajura Albă” SRL, societatea care operează frecvențele postului, în calitate de contribuabil, a plătit în decursul celor zece ani, toate taxele datorate bugetului de stat și local, fără întârzieri.

„ (…) Angajații societății au beneficiat de toate drepturile prevăzute de legile în vigoare, acestora fiindu-le create cele mai bune condiții pentru a-și desfășura activitatea, într-un mediu cât mai bun și mai prietenos cu putință. Purtăm cel mai profund respect față de ascultătorii postului Radio Chișinău, pe care îi dorim informați, așa cum i-am obișnuit, doar cu știri reale și complete. Astfel, administrația societății, anterior postării acestui comunicat, a contactat autoritățile locale solicitând explicații și primirea din partea Consiliului Municipal Chișinău, a actului administrativ final, act pe care nu l-am primit nici până în acest moment (…).

Lipsa oricărei reacții din partea primăriei la solicitările noastre, ne dă încă speranța să credem că votul consilierilor municipali care au respins Proiectul de decizie rezidă din necunoașterea obiectului de activitate al unui post de radio și posibila confuzie între o societate care comercializează bunuri cu brandul Chișinău și o societate ce operează un post de radio ce difuzează informații, cultură și divertisment. În acest sens, așteptăm încrezători, dar fără a neglija nicio posibilitate legală de intervenție, o eventuală reconsiderare a poziției și votului Consiliului Municipal Chișinău (…)”, arată comunicatul Radio Chișinău.

Anterior, viceprim-ministrul Andrei Spînu, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, a criticat decizia CMC.

„Primăria (Consiliul Municipal) Chișinău a refuzat extinderea termenului de utilizare a cuvântului Chișinău în denumirea postului de radio, Radio Chișinău (filiala Radio România). Ion, nu e frumos! Data viitoare când mergi după proiecte în România, te rog să nu uiți de această decizie”, a spus Andrei Spînu într-o postare pe pagina sa de Facebook.

În luna decembrie 2021, Societatea Comercială „Pajura Albă” SRL, care operează frecvențele postului Radio Chișinău, a solicitat Primăriei municipiului Chișinău prelungirea dreptului de utilizare a simbolicii locale, mai exact a toponimicului „Chișinău” în denumirea postului Radio Chișinău.

Pe 21-28 aprilie, CMC a examinat proiectul de decizie care prevedea prelungirea utilizării toponimicului și a respins solicitarea.

Radio Chișinău este un post a cărui emisie a fost inaugurată la data de 1 decembrie 2011, fiind succesorul de drept al primului post de radio regional al Radio România, deschis la Chișinău în 1939 – Radio Basarabia.