Principală  —  IMPORTANTE   —   Reacția Societății Române de Radiodifuziune…

Reacția Societății Române de Radiodifuziune la decizia CMC de a interzice utilizarea toponimicului „Chișinău” de către postul Radio Chișinău

Sursa foto: srr.ro

Societatea Română de Radiodifuziune (SRR) are convingerea că a fost o neînțelegere și are semnale că situația privind decizia de interzicere a utilizării toponimicului „Chișinău” în denumirea postului Radio Chișinău, care este parte componentă a Radio România, se va soluționa. 

Răzvan Ioan Dincă, director general al Societății Române de Radiodifuziune, afirmă că serviciul public autonom de radiodifuziune a fost contrariat de o decizie ce a primit inițial aviz pozitiv în cadrul Comisiei pentru buget, economie, finanțe, patrimoniu public local, agricultură și problemele suburbiilor a Primăriei Municipiului Chișinău, pentru ca ulterior să fie respinsă în dezbaterea Consiliului Municipal Chișinău (CMC).


Societatea Română de Radiodifuziune consideră întreaga situație o neînțelegere și spune că în cazul în care rezolvarea va întârzia să apară, serviciul public autonom de radiodifuziune din România va lua măsuri administrative și juridice.

„ (…) Avem semnale că va fi remediată. Prin prezența sa, Radio Chișinău a ajutat la menținerea unui peisaj mediatic caracterizat de pluralism, de o voce liberă și independentă, atât de necesare în aceste momente – elemente apreciate de întreaga opinie publică și factori de decizie moldovenești. Sigur, în cazul în care rezolvarea va întârzia să apară, S.R.R. va fi, într-adevăr, nevoită să ia toate măsurile necesare – administrative și juridice – pentru îndreptarea cât mai rapidă și în beneficiul ascultătorilor noștri din R. Moldova a situației postului Radio Chișinău, cântărind atent, în conformitate cu poziția sa, implicațiile tuturor soluțiilor posibile. Sunt încrezător, însă, că nu se va ajunge aici”, a declarat Răzvan Ioan Dincă.

În luna decembrie 2021, Societatea Comercială „Pajura Albă” SRL, care operează frecvențele postului Radio Chișinău, a solicitat Primăriei municipiului Chișinău prelungirea dreptului de utilizare a toponimicului „Chișinău” în denumirea postului de radio, după ce permisiunea a expirat în ianuarie 2022. CMC nu a aprobat însă proiectul de decizie.

Vineri, 27 mai, Ministerul Afacerilor Externe al României a criticat decizia CMC-ului, menționând că își exprimă speranța că vor fi luate măsurile necesare pentru „îndreptarea cât mai grabnică, pe cale administrativă și juridică, a situației postului Radio Chișinău și va susține, în conformitate cu competențele sale, un astfel de rezultat”.

Tot vineri, și redacția Radio Chișinău a venit cu o reacție la decizia CMC, declarându-și regretul și dezamăgirea profundă. Într-o notă informativă, publicată pe site-ul postului, Radio Chișinău menționa că, pe parcursul celor zece ani de emisie, a fost un „partener loial și onest al tuturor cetățenilor R. Moldova, precum și al autorităților centrale și locale, angrenate în procesul de modernizare al țării și de integrare a acesteia în Uniunea Europeană”. Potrivit Radio Chișinău, SC „Pajura Albă” SRL, societatea care operează frecvențele postului, în calitate de contribuabil, a plătit în decursul celor zece ani, toate taxele datorate bugetului de stat și local, fără întârzieri.

Ulterior, după un val de critici apărut în spațiul public privind decizia CMC de a interzice utilizarea toponimicului „Chișinău” de către postul Radio Chișinău, Primăria municipiului Chișinău a venit cu o reacție, menționând că „CMC a votat cum a votat, asta este decizia CMC, nu a executivului”. Totodată, municipalitatea a acuzat presa că a manipulat opinia publică pe acest subiect.

„Este video de la ședința CMC unde șeful Direcției generale economie, comerț și turism, Roman Vitiuc, care este și membrul executivului Primăriei Chișinău prezintă și motivează acest proiect de decizie. CMC a votat cum a votat, asta este decizia CMC, nu a executivului. Iar faptul cum a fost distorsionat în presă și manipulată opinia publică pe acest subiect, inclusiv peste Prut, demonstrează încă o dată că se dorește intenționat denigrarea imaginii primarului general, Ion Ceban”, a reacționat Primăria municipiului Chișinău.

Pe 21 aprilie 2022, proiectul de decizie, elaborat de Societatea Comercială „Pajura Albă” SRL, prin care a fost cerută prelungirea dreptului de utilizare a simbolicii locale, mai exact a toponimicului „Chișinău” în denumirea postului Radio Chișinău, a intrat în dezbaterea CMC-ului, dar nu a fost dezbătut în cadrul ședinței. Pe 27 aprilie 2022, a fost continuată ședința CMC, în cadrul căreia proiectul de decizie a fost respins. 

Radio Chișinău este un post a cărui emisie a fost inaugurată la data de 1 decembrie 2011, fiind succesorul de drept al primului post de radio regional al Radio România, deschis la Chișinău în 1939 – Radio Basarabia.

CMC interzice utilizarea toponimicului „Chișinău” de către postul Radio Chișinău. Reacția Ministerului Afacerilor Externe al României – DOC