Două luni de tăcere: cele 98 de mame care reclamau abuzuri în maternități se adresează repetat Guvernului

Cele 98 de mame care  reclamau abuzuri în maternități se adresează repetat șefului Executivului, Pavel Filip. Grupul de inițiativă a trimis un apel repetat în adresa premierului, prin care cere organizarea unei ședințe de evaluare a situației existente în sistemul medical, a măsurilor întreprinse după depunerea declarației, dar și a impactului lor.

Astăzi, 12 martie 2018, se fac exact două luni de când 98 de femei au depus o declarație la Guvern, prin care reclamă corupție, incompetență și rele tratamente în sistemul medical perinatal. Semnatarele, care nu au primit încă nici un răspuns din partea premierului, spun că vor insista atât cât va fi nevoie pentru a genera schimbări palpabile.

Femeile amintesc despre angajamentele asumate la nivel național și internațional de către autoritățile statului. „Degradarea stării de lucruri este posibilă inclusiv pentru că din legislația R. Moldova lipsește termenul de „malpraxis” cu referire la sistemul medical. Mai mult, nu există o legislaţie specifică în acest domeniu, care să stabilească și să reglementeze răspunderea civilă a instituțiilor medicale sau a medicilor și asistenților medicali”, se menționează în apel. La fel, se cer și alte reforme majore pentru a asigura respectarea tuturor drepturilor pacientului, dar și asigurarea condițiilor de muncă adecvate personalului medical

Pe termen scurt, mamele cer organizarea unei ședințe publice la acest subiect cu participarea reprezentanților instituțiilor statului și societății civile. Pe termen mediu, grupul de inițiativă spune că va insista inclusiv pe ajustarea legislației prin introducerea termenului de „malpraxis” și pe adoptarea Legii protecției avertizorului de integritate.

La 12 ianuarie, istoriile și declarațiile a 98 de femei, care scot la iveală probleme grave în sistemul medical perinatal din R. Moldova, au fost transmise către mai multe instituții publice, inclusiv către Guvernul R. Moldova, Centrul Național Anticorupție și Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale. Mamele evocă cazuri în care li s-a refuzat/tergiversat acordarea asistenței medicale urgente, li s-au cerut bani pentru servicii medicale despre care legea spune că ar trebui să fie gratuite, au fost umilite sau desconsiderate de către personalul medical sau chiar au fost diagnosticate și tratate greșit – acțiune uneori letală pentru făt și cu urmări grave pentru integritatea fizică și emoțională a mamei. Istoriile femeilor sunt din diferite perioade, începând cu anii `90, până în prezent.

Discuțiile despre lacunele din sistemul medical au luat turații în spațiul public după ce o tânără de 19 ani a relatat  pe o rețea de socializare despre cum a ajuns să nască singură în veceul Centrului Mamei și Copilului din Chișinău, iar când a strigat după ajutor, a fost ignorată.

Pe 9 ianuarie 2018, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a susținut o conferință pe marginea rezultatelor anchetei interne despre cazul dat. Sora principală, șeful ginocologie, asistenta medicală de gardă au fost pedepsiți cu eliberarea din funcție, iar cu mustrare aspră  au fost pedepsiți- medicul de gardă obstetrician- ginecolog, care a fost pe 13 -14 decembrie de serviciu și directorul centrului perinatal.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *