Principală  —  IMPORTANTE   —   Doi candidați la funcția de…

Doi candidați la funcția de membru al Comitetului Executiv al Găgăuziei nu au promovat testul la limba găgăuză

Sursa foto: nokta.md

Vitalie Kîlcik și Nicolai Kendighelean, candidați la funcția de membru al Comitetului Executiv al Găgăuziei, nu au promovat testul la limba găgăuză. Miercuri, 23 august, Comisia lingvistică a Adunării Populare a Găgăuziei s-a întrunit în ședință pentru a audia toți pretendenții la această funcție, notează nokta.md.

Nicolai Kendighelean aspiră la funcția de șef al Departamentului Construcții și Infrastructură al Găgăuziei, iar Vitalie Kîlcik a fost propus pentru funcția de șef al Departamentului Administrare Fiscală. Ultimul nu s-a prezentat la ședința Comisiei lingvistice.

Pe 19 august curent, activistul Leonid Dobrov a publicat pe pagina sa de Facebook o nouă listă a membrilor Comitetului Executiv, înaintată spre aprobare. Din aceasta au fost excluse persoane controversate, inclusiv primarul orașului Orhei, Pavel Verejan. În plus, Vitalie Kîlcik și Nicolai Kendighelean se regăsesc în această listă.

Potrivit legii, organul executiv permanent al Găgăuziei este Comitetul Executiv care este format de către Adunarea Populară la prima sesiune pentru durata mandatului.

La propunerea guvernatorului Găgăuziei, Adunarea Populară aprobă cu majoritatea de voturi ale deputaţilor componenţa Comitetului Executiv. Comitetul Executiv deţine dreptul de iniţiativă legislativă în Adunarea Populară.

Pe 19 iulie 2023, la Comrat a avut loc evenimentul de inaugurare a noii bașcane a UTA Găgăuzia, Evghenia Guțul. Nici prim-ministrul Dorin Recean și niciun alt reprezentant al Guvernului nu a participat la ceremonie.

Pe 22 mai 2023, Curtea de Apel Comrat a validat mandatul Evgheniei Guțul, membră a Partidului „Șor”, care a fost declarat neconstituțional de către CC, în funcția de bașcană a Găgăuziei. Potrivit procesului-verbal final, prezentat de Comisia Electorală Centrală a Găgăuziei, Evghenia Guțul a ieșit câștigătoare în urma turului doi al alegerilor pentru funcția de bașcană a regiunii, cu 52,34% din voturi.

A doua zi după inaugurarea în funcție a Evgheniei Guțul, Procuratura Anticorupție (PA) a venit cu precizări în cauza penală privind finanțarea ilegală și coruperea alegătorilor în cadrul campaniei electorale de alegerea a candidatului la funcția de bașcan al UTA Găgăuzia. Potrivit Procuraturii, unsprezece persoane au fost recunoscute în calitate de bănuit în această cauză penală.

Cauza penală a fost pornită de Centrului Național Anticorupție (CNA) pe 27 aprilie 2023, în baza materialelor parvenite de la Inspectoratul Național de Investigații (INI) al Inspectoratului General al Poliției, conform elementelor constitutive ale componențelor de infracțiune de corupere a alegătorilor și încălcarea modului de gestionare a mijloacelor financiare ale partidelor politice sau ale fondurilor electorale.