Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Precizări PA privind alegerile bașcanului…

Precizări PA privind alegerile bașcanului din Găgăuzia, a doua zi după inaugurarea Evgheniei Guțul: „Au fost recunoscute în calitate de bănuit 11 persoane”

Sursa: Partidul Șor/Facebook

Procuratura Anticorupție (PA) vine cu precizări în cauza penală privind finanțarea ilegală și coruperea alegătorilor în cadrul campaniei electorale de alegerea a candidatului la funcția de bașcan al Unitatea Teritorială Autonomă (UTA) Găgăuzia, a doua zi după inaugurarea în funcție a Evgheniei Guțul. Unsprezece persoane au fost recunoscute în calitate de bănuit, a anunțat PA într-un comunicat.

Cauza penală a fost pornită de Centrului Național Anticorupție (CNA) la 27 aprilie 2023, în baza materialelor parvenite de la Inspectoratul Național de Investigații (INI) al Inspectoratului General al Poliției, conform elementelor constitutive ale componențelor de infracțiune de corupere a alegătorilor și încălcarea modului de gestionare a mijloacelor financiare ale partidelor politice sau ale fondurilor electorale (prevăzute de art. 1811 alin. (1), art. 1811 alin (11) și art. 1812 alin. (5) Cod penal).

În cadrul urmăririi penale, la 7 și 13 mai 2023, de către angajații CNA, în comun cu angajații INI, sub controlul PA, au fost efectuate percheziții la persoanele vizate, unde au fost depistate și ridicate mijloace materiale de probă cum ar fi: înscrisuri de ciornă ce vizează cheltuieli de transportare a alegătorilor; înscrisuri de ciornă ce vizează oferirea de produse alimentare; tehnică de calcul; liste ale persoanelor care ar fi fost remunerate; mijloace bănești ș.a.

Totodată, la 16 mai 2023, de la Judecătoria Comrat, sediul municipiul Comrat, au fost ridicate listele electorale, care au fost examinate cu participarea membrilor Comisii Electorale Centrale (CEC) din UTA Găgăuzia.

„Fiind examinate listele, până la moment, s-a stabilit aproximativ 50 de persoane care figurează ca alegători, deși aceștia nu se aflau pe teritoriul Republicii Moldova în perioada scrutinului electoral”, notează PA.

În continuare, Procuratura informează că se efectuează un șir de acțiuni de urmărire penală, inclusiv examinarea obiectelor ridicate în cadrul perchezițiilor (telefoane mobile, tehnică de calcul, înscrisuri, etc.).

Pentru infracțiunea prevăzută la 1812 alin. (5)din Codul penal, legea prevede o pedeapsă cu amendă până la 92 500 de lei sau cu închisoare de la 2 la 7 ani, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a exercita anumite activități pe un termen de la 2 la 5 ani. Dacă instanța de judecată va stabiliti vinovăția persoanelor pe acest episod, pedeapsa stabilită de lege prevede privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții legate de activitatea politică.

Miercuri, 19 iulie, la Comrat a avut loc evenimentul de inaugurare a noii bașcane a UTA Găgăuzia, Evghenia Guțul. Nici prim-ministrul Dorin Recean și niciun alt reprezentant al Guvernului nu a participat la ceremonie.

Pe 22 mai 2023, Curtea de Apel Comrat a validat mandatul Evgheniei Guțul, membră a Partidului „Șor”, care a fost declarat neconstituțional de către CC, în funcția de bașcană a Găgăuziei. Potrivit procesului-verbal final, prezentat de Comisia Electorală Centrală a Găgăuziei, Evghenia Guțul a ieșit câștigătoare în urma turului doi al alegerilor pentru funcția de bașcană a regiunii, cu 52,34% din voturi.