Principală  —  IMPORTANTE   —   A fost prezentată o nouă…

A fost prezentată o nouă listă a membrilor Comitetului Executiv al Găgăuziei, după ce precedenta componență a fost respinsă de trei ori

Sâmbătă, 19 august, activistul Leonid Dobrov a publicat pe pagina sa de Facebook o nouă listă a membrilor Comitetului Executiv, înaintată spre aprobare. Din aceasta sunt excluse persoane controversate, inclusiv primarul orașului Orhei, Pavel Verejan, scrie nokta.

Sursa foto: nokta

Din acest document rezultă că cei șapte candidați pentru diferite posturi, care nu au promovat proba de cunoaștere a limbii găgăuze, au fost înlocuiți. Numărul candidaților nu s-a schimbat, fiind 21.

Postarea lui Dobrov apare după mai bine de trei săptămâni de la prezentarea publică a noii componențe a Comitetului Executiv al Găgăuziei, când, în locul bașcanei Evghenia Guțul, membrii propuși au fost anunțați de Ilan Șor. Cu toate acestea, componența nu a fost încă aprobată. Adunarea Populară a Găgăuziei a pus întrebări atât cu privire la forma de reprezentare a Comitetului Executiv, cât și la structura și componența nominală a acestuia. Deputații au cerut ca totul să fie în conformitate cu legea – bașcana a promis că va apăra fiecare membru al echipei și a adunat oameni pentru proteste.

Potrivit legii, organul executiv permanent al Găgăuziei este Comitetul Executiv care este format de către Adunarea Populară la prima sesiune pentru durata mandatului.

La propunerea guvernatorului Găgăuziei, Adunarea Populară aprobă cu majoritatea de voturi ale deputaţilor componenţa Comitetului Executiv. Comitetul Executiv deţine dreptul de iniţiativă legislativă în Adunarea Populară.