Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ ULTIMA ORĂ! R. Moldova…

DOC ULTIMA ORĂ! R. Moldova revine la stare de urgență în sănătate publică. CNESP a anunțat noile măsuri care trebuie respectate la nivel național

Foto-simbol

Începând de joi, 29 aprilie 2021, în unitățile administrativ-teritoriale pentru care a fost stabilit gradul de alertă „Cod Roșu”, în baza indicatorului de incidență cu COVID-19 în ultimele 14 zile mai mare de 100 cazuri la 100 mii de oameni, de către Comisiile teritoriale extraordinare de sănătate publică se instituie starea de urgență în sănătate publică. O Dispoziție în acest sens a fost emisă de către Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică (CNESP) joi, 29 aprilie.

Odată cu Dispoziția nr. 54 a CNESP, autoritățile au emis și un set de măsuri de prevenire şi control al infecției COVID-19 aplicabile la nivel național.

1. Se stabilesc măsurile de prevenire și control al infecției COVID-19, aplicabile la nivel național:

  • 1.1. Purtarea obligatorie a măștilor de protecție în toate spațiile publice (de uz comun) deschise și închise, inclusiv în transportul public. Masca trebuie să acopere atât gura, cât și nasul.
  • 1.2. Respectarea distanței fizice între persoane de minimum 1 (unu) metru, cu excepția cazurilor când, prin prevederi speciale, se stabilește respectarea unei alte distanțe între persoane ori în cazul regulilor de transportare a persoanelor în transportul public.
  • 1.3. Respectarea regulilor de igienă a mâinilor.
  • 1.4. Respectarea regulilor de igienă respiratorie.
  • 1.5. Respectarea, sub proprie răspundere, a regimului de autoizolare de către persoanele cărora li se stabilește regimul respectiv.
  • 1.6. Respectarea de către persoanele fizice care se află în teritoriile sau instituțiile cu regim de carantină a măsurilor impuse de autorități.
  • 1.7. Monitorizarea personală de către fiecare persoană fizică a stării de sănătate. Adresarea timpurie la medicul de familie sau la instituțiile de asistență medicală la apariția primelor simptome specifice ale infecției COVID-19.

Dispoziția integrală:

Curtea Constituțională (CC) a anulat miercuri, 28 aprilie, decizia cu privire la instituirea stării de urgență pe teritoriul R. Moldova.

Măsurile care se aplică începând din 30 aprilie la traversarea frontierei de stat: dovada unui rezultat negativ la COVID-19 sau autoizolare pentru 14 zile la intrarea în R. Moldova. Persoanele imunizate anti-COVID sunt exceptate de la carantină