Principală  —  Ştiri  —  Social   —   DOC/ SIS sistează accesul către…

DOC SIS sistează accesul către 52 de site-uri care distribuie știri false despre COVID-19

Foto: balkaninsight.com/

În contextul declarării de către Parlamentul R. Moldova a stării de urgență, Serviciul de Informații și Securitate (SIS) constată că situația alarmantă la nivel internațional și național privind infecția cu COVID – 19 a ajuns subiect al unor știri prin care sunt lansate campanii de alterare a conținutului informațiilor vehiculate în spațiul public (prin manipulare, dezinformare, prin tăinuirea sau falsificarea informației) cu scopul de a genera panică, tensiuni ori conflicte sociale.

Astfel, SIS informează, prin intermediul unui comunicat de presă, că a decis blocarea a 52 de site-uri care distribuie știri false, pe întreaga perioadă a stării de urgență.

„SIS atestă că, administratorii anonimi ai acestor site-uri de tip „fake-news” sunt interesați în proiectarea unor activități subversive în spațiul informațional, capabile, în perioada de criză, să afecteze securitatea informațională a Republicii Moldova cu provocarea: urii sociale, dezordinilor în masă și subminarea securității Republicii Moldova”, precizează SIS.

În lista publicată de SIS se numără în total 52 de siteuri, toate fiind de limbă română. Niciunul dintre site-urile blocate nu este de limbă rusă.

Directorul Asociației Presei Independente (API), Petru Macovei, declara anterior, în acest context, că un mecanism contra luptei cu fenomenul de „fake news” este necesar, dar atenționează că acesta ar putea fi utilizat inclusiv împotriva presei incomode guvernării.