Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ Scriitoarea Teodora Rotaru, decorată…

DOC Scriitoarea Teodora Rotaru, decorată de președinta Maia Sandu cu medalia „Meritul Civic”

Sursa foto: ZdG

Medicul, scriitoarea și activista civică Teodora Rotaru a fost decorată de președinta Maia Sandu cu medalia „Meritul Civic”. Distincția a fost oferită „în semn de înaltă apreciere a meritelor deosebite în promovarea valorilor naționale, pentru participare activă și prodigioasă la viața socială a R. Moldova, precum și pentru implicare în acțiuni caritabile, umanitare și de voluntariat”.

Decretul în acest sens a fost semnat de șefa statului pe 31 mai 2023.

Teodora Rotaru este originară din Cahul și s-a născut pe 21 aprilie 1930. A trecut prin război și a îndurat pe timpul foametei, dar a avut curaj să-și continue studiile. Când avea 17 ani, a mers să studieze la Școala de medicină din Cahul. După absolvire, a lucrat moașă-felcer în satele Teșcureni și Coșeni, unde nu era nici pomină de maternitate, scrie tv8.md.

Nu și-a încetat activitatea nici după ce s-a pensionat. De-a lungul vieții, a fost membră activă al Ligii democrate a femeilor și are adunați ani buni de voluntariat la orfelinatul din orașul Hâncești. Teodora Rotaru a fost și printre organizatorii mișcării de eliberare națională, a mers la Podurile de Flori și a participat la evenimentele din regiunea transnistreană, în primele zile de conflict. În perioada 2012-2014 a fost laureată a Concursului Republican „Mi-e dor de cântec”. Este autoarea a șase cărți, prin care și-a exprimat iubirea de neam și a vorbit despre experiențele vieții, mai notează sursa citată.

În august 2021, scriitoarea a declarat pentru ZdG că pe 27 august 1989, la prima Mare Adunare Națională, a luptat pentru limba română și pentru tricolor.