Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ Reacții, după decizia CSE…

DOC Reacții, după decizia CSE a municipiului Chișinău de a declara situație excepțională în educație: „Noi ca fracțiune vom apela la organele de drept”

Sursa: Ion Ceban/Facebook

Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) a municipiului Chișinău a declarat, printr-o decizie din 25 ianuarie, situație excepțională în domeniul educației și califică drept „ilegal” ordinul ministrului Educației și Cercetării prin care șeful Direcției generale educație, tineret și sport din municipiul Chișinău, Andrei Pavaloi, a fost demis. Între timp, fracțiunea PAS din Consiliul Municipal Chișinău (CMC) susține că va sesiza Cancelaria de Stat în legătură cu decizia luată de Comisie.

Decizia CSE a municipiului Chișinău a fost publicată vineri, 26 ianuarie, de edilul capitalei, Ion Ceban, pe pagina sa de Facebook, care a acuzat partidul de guvernământ de „imixtiune directă în treburile primăriilor”. Asta deși autoritățile din educație au anunțat anterior că șefii direcțiilor de învățământ care au fost numiți fără concurs sau au fost angajați pentru o perioadă nedeterminată de timp urmează să fie eliberați din funcție.

„(…) Imixtiune directă a celor de la PAS în treburile primăriilor și călcarea în picioare a legii prin demiterea cu grave abateri și după bunul plac a angajaților din diverse domenii. CSE Chișinău a constatat situație excepțională în domeniul educației și ilegalitate în ordinele ministrului Educației în cazul Șefului Direcției Educație, Tineret și Sport, Andrei Pavaloi, până la adoptarea unor hotărâri definitive ale instanței de judecată pe marginea legalității adoptării actelor administrative menționate. Vă faceți ordine la minister și Guvern. Noi nu vă numim miniștrii în funcție sau aveți planuri să mai închideți niște instituții și la Chișinău. Noi nu cedăm poftelor voastre electorale (…)”, a spus Ceban pe Facebook.

Într-un comentariu pentru Ziarul de Gardă, președinta fracțiunii PAS din CMC, Zinaida Popa, i-a sugerat edilului capitalei să-și analizeze acțiunile și a spus că va sesiza Cancelaria de Stat în legătură cu decizia CSE a municipiului Chișinău.

„(…) Înainte ca primarul general să vorbească de imixtiune sau în general despre statul de drept, îi sugerăm dumnealui să se uite în primul rând sub nasul lui și la acțiunile pe care dumnealui le-a făcut până acum. Dacă vorbim despre șeful Direcției educație, tineret și sport, acesta a fost numit de Ion Ceban contrar legislației în vigoare și cu încălcarea Codului educației. Referitor la modificarea legislației din ultima perioadă, șefii direcțiilor de învățământ din raioane își încetează activitatea și demiterea acestora trebuie să aibă loc prin decizia primarului. Dacă primarul nu-și exercită acest drept, atunci preavizarea persoanelor în cauză îi revine ministerului.

Ceea ce face Ion Ceban prin comisiile situațiilor excepționale este dosar penal și noi ca fracțiune vom apela la organele de drept ca să facă dreptate în ceea ce privește acțiunile ilegale a CSE a municipiului Chișinău (…). Vom sesiza Cancelaria de Stat și în funcție de răspuns vom merge mai departe. Or, nu putem într-o situație în care nu există nicio calamitate naturală în municipiul Chișinău ca el să ia decizii, precum anularea grupelor cu program prelungit sau anularea serviciului de asistență personală ori ba mai mult pretinde că este situație excepțională în învățământ, când de fapt el trebuie să execute legea (…)”, a declarat Zinaida Popa.

Sursa doc: Ion Ceban/ Facebook

Fostul viceprimar al capitalei, Victor Chironda, consilier municipal al Platformei DA, a criticat decizia luată de CSE Chișinău, menționând că orașul „are o gaură în buget de peste un miliard de lei”, dar „situația excepțională e în educație”.

„(…) Orașul stă fără consiliu și fără buget. Trei săptămâni orașul a stat sub zăpadă. Mii de familii vulnerabile au rămas fără subvenții la căldură. Persoanele cu nevoi speciale au rămas fără salarii pentru asistenți personali. Elevii fără program prelungit. Agenții economici își așteaptă banii pentru serviciile prestate în 2023. Orașul are o gaură în buget de peste un miliard de lei. Dar situația excepțională e în educație. Pentru că Ministerul Educației a cerut demiterea lui Pavaloi, șeful Direcției educație. Pentru că Ceban se teme să piardă resursa administrativă sub forma bugetului de sute de milioane de lei a acestei direcții și a personalului administrativ subordonat”, a spus Chironda pe Facebook.

O analiză recentă a Ministerului Educației și Cercetării (MEC) arată că în 10 raioane șefii direcțiilor de învățământ au fost numiți în conformitate cu cadrul legal și rămân în funcție. În alte 25 de raioane, inclusiv în municipiul Chișinău, aceștia au fost numiți fără concurs sau pentru o perioadă nedeterminată. În acest context, MEC anunța că decizii vor fi emise de ei, dat fiind faptul că unele consilii raionale/ municipale au semnalat că nu au avut timp să se convoace sau au invocat alte motive care ar împiedica luarea deciziei.

Pe 26 ianuarie expiră termenul de 45 de zile de la adoptarea deciziei Curții Constituționale din 12 decembrie 2023, prin care au fost confirmate modificările la Codul educației adoptate de Parlament. De asemenea, Înalta Curte a verificat constituționalitatea acestor modificări și a declarat inadmisibile sesizările depuse de câțiva deputați și de un consiliu raional.

Sesizarea privind controlul constituționalității unor prevederi din Codul educației a fost depusă de deputatul ex-socialist Gaik Vartanean, afiliat acum partidului Mișcarea Alternativa Națională (MAN), prezidat de primarul Ion Ceban.

Andrei Pavaloi este membru al partidului înființat de Ceban.