Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ Liderul unui partid de…

DOC Liderul unui partid de opoziție acuză un ministru din Guvernul Recean că locuiește într-o casă de „sute de mii de euro, nedeclarată”. Ce arată datele de la Cadastru, declarația de avere și ce spune ministrul

Sursa foto: ZdG

Președintele Partidului „Democrația Acasă”, Vasile Costiuc, îl acuză pe ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu, că locuiește alături de familia lui într-o casă „de sute de mii de euro”, amplasată în satul Ratuș din raionul Criuleni. Reprezentanții formațiunii politice susțin că imobilul nu a fost declarat, motiv pentru care cer demisia ministrului.

La rândul său, Alexei Buzu susține că nu este proprietarul efectiv al imobilului, dar dreptul de a locui în această casă a fost dobândit printr-un acord verbal de abitație, care se regășește în actul său de avere. Oficialul a declarat că va ataca în instanța de judecată „persoanele responsabile pentru denigrare și dezinformare”.

Ziarul de Gardă a analizat datele de la Cadastru, declarația de avere a ministrului și vă prezentă cele mai relevante informații.

Marți, 26 septembrie, Partidul „Democrația Acasă” a publicat pe pagina sa de Faceboook imagini video cu o casă în stil modern, ce ar fi amplasată pe malul iazului din comuna Drăsliceni, imobil ce ar aparține familiei Buzu. Liderul formațiunii politice, care s-a deplasat în satul de baștină al lui Alexei Buzu, a declarat că locuința a fost construită pe un teren destinat pentru un depozit de cereale.

Sursa: Captură foto Democrația Acasă

„(…) Faptul că nu a indicat în declarația de avere și interese personale o casă de milioane la Ratuș, în care trăiește cu familia lui, este un motiv foarte serios pentru a fi demis din funcția de ministru. Doamna Maia Sandu, președinta R. Moldova, dumneavoastră ați adus o guvernare întreagă – miniștri, deputați, care au promis să fie corecți și transparenți în activitatea lor. De ce ministrul trăiește într-o casă de milioane și nu indică? De ce un ministru de 30 și ceva de ani își permite să trăiască într-o casă de milioane și să mintă că nu are locuință? (…). În loc de depozit de cereale și-a făcut casă (…)”, a declarat Vasile Costiuc.

În timp ce liderul formațiunii politice filma imobilul, la intrarea în proprietate s-a prezentat soția ministrului Alexei Buzu. După un schimb de replici între cei doi, femeia a declarat că imobilul are 180 de metri pătrați și a negat că terenul pe care a fost construită casa era destinat inițial pentru un depozit de cereale.

„(…) De unde dvs. știți de unde avem banii aceștia? Eu tot lucrez. Eu lucrez în domeniul privat. Noi am luat credite, împrumuturi. Nu se poate de construit o casă în Moldova pe alți bani decât de furat? Asta nu este posibil? (…)”, a spus soția ministrului.

Ce arată declarația de avere a ministrului

Ministrul Alexei Buzu indică în declarația lui de avere și interese personale că deține drept de abitație într-o clădire dobândită în anul 2020, însă nu este proprietarul acestuia. Oficialul nu a menționat în actul său de avere ce suprafață are imobilul, dar nici care este valoarea acestuia.

Tot în actul său de avere, depus la Autoritatea Națională de Integritate pe 10 martie 2023, a fost trecut un autoturism de model KIA ce aparține familiei Buzu. Mașina a fost dobândită în anul 2021 și ar valora 12 590 de euro.

Casa în care locuiește familia Buzu, înregistrată pe numele părinților ministrului

Datele cadastrale consultate de ZdG arată că locuința a fost construită pe un teren de 0.082 de ha, înregistrat oficial în comuna Drăsliceni, raionul Criuleni. Imobilul are de fapt 261.8 metri pătrați. Tot pe acest teren a fost înregistrat și un garaj – de 39.7 metri pătrați.

Dreptul de proprietate asupra celor două bunuri imobile aparține părinților ministrului Alexei Buzu.

Reacția ministrului Alexei Buzu

Într-o reacție pe pagina sa de Facebook, ministrul a declarat că locuința a fost trecută în declarația sa de avere și interese personale și că va ataca în instanța de judecată „persoanele responsabile pentru denigrare și dezinformare”.

„Astăzi, unele canale mass-media au difuzat mai multe informații eronate despre casa în care locuiesc și, în acest context, vin cu precizări referitor la acest subiect.

1. Locuința este declarată în declarația de avere și interese personale. Deoarece nu sunt proprietarul efectiv al imobilului, iar dreptul de a locui în casă a fost dobândit printr-un acord verbal de abitație, unele informații ce țin de adresă și numele proprietarului sunt hașurate, în conformitate cu legislația în vigoare.

2. Potrivit prevederilor pct. 34 din Regulamentul privind modul de completare a declarației de avere și interese personale, „subiecții declarării care nu dețin bunurile în proprietate vor indica următoarele informații: adresa (fără număr cadastral); categoria bunului; modul de dobândire; anul dobândirii; suprafața și titularul bunului”.

3. Voi ataca în instanța de judecată persoanele responsabile pentru denigrare și dezinformare”, a declarat Alexei Buzu.

Alexei Buzu activează în Guvernul Recean, care a fost învestit în funcție pe 16 februarie 2023.