Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ Diaconul Ghenadie Valuța, care…

DOC Diaconul Ghenadie Valuța, care anterior a legat un câine de automobil, a fost exclus de Mitropolie din clerul Bisericii Ortodoxe din Moldova: preotul este acuzat de violență asupra membrilor familiei

Diaconul Ghenadie Valuța, amendat anterior cu 1200 de lei pentru „cruzime față de animale” prin „aplicarea intenționată a acțiunilor ce provoacă dureri sau suferință animalelor” a fost„ oprit de a săvârși cele sfinte și exclus din clerul Bisericii Ortodoxe din Moldova”, începând cu data de 3 decembrie 2021. Despre asta anunță reprezentanții Mitropoliei care menționează că acțiunea vine în urma Judecății Bisericești cu nr. 1-21 din data de 2 decembrie curent.

În decretul emis de Mitropolie se menționează că preotul este învinuit de agresiune fizică în privința membrilor familiei, comportamentul manipulator, demagogic și neadecvat unui slujitor bisericesc și de asumarea samavolnică a administrării treburilor parohiale și depășirea atribuțiilor clericale.

„Prin prezentul, ca urmare a Judecății Bisericești cu nr. 1-21 din data de 02.12.2021, care vă constată vinovăția exprimată prin agresiune fizică în privința membrilor familiei, comportamentul manipulator, demagogic și neadecvat unui slujitor bisericesc, cât și pentru asumarea samavolnică a administrării treburilor parohiale și depășirea atribuțiilor clericale, Sfinția Voastră sunteți oprit de a săvârși cele sfinte și exclus din clerul Bisericii Ortodoxe din Moldova, începând cu data de 3 decembrie 2021”, se menționează în decretul emis de Mitropolie.

În august 2019, diaconul Ghenadie Valuța a fost amendat cu 1200 de lei pentru „cruzime față de animale” prin „aplicarea intenționată a acțiunilor ce provoacă dureri sau suferință animalelor”. Sancțiunea a fost aplicată în baza art. 157 p. (2) din Codul contravențional, „cruzimea față de animale”, care presupune sancțiune sub formă de amendă de la 10 la 20 de unităţi convenţionale sau muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 40 la 60 de ore.

La 24 iulie 2019, Mitropolia Chișinăului și a Întregii Moldove a anunțat că Ghenadie Valuța a fost suspendat din funcția de cleric al bisericii „Sf. Dumitru” din Anenii Noi și oprit de a sluji cele sfinte până la examinarea și luarea deciziilor în cadrul Judecății mitropolitane.

Cazul preotului Ghenadie Valuța, care a legat un câine de automobil, a devenit viral pe rețelele sociale la 22 iulie. După ce cazul a luat amploare, deputatul Radu Marian a declarat că a trimis un demers la Procuratură, pentru a pedepsi acest act de cruzime față de animale.