Principală  —  Ştiri  —  Social   —   (DOC) Cum îşi propune Ministerul…

(DOC) Cum îşi propune Ministerul Sănătății să soluționeze problemele din sistem, semnalate de 98 de femei

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS) a elaborat un Plan de acțiuni, după ce a analizat petiția celor 98 de femei, care au declarat că au avut de suferit în urma interacțiunii cu sistemul medical, în special în cadrul instituțiilor perinatale din țară. Prevederile planului, care, potrivit Ministerului, tind să îmbunătățească calitatea și siguranța serviciilor medicale, urmează a fi implementate începând cu luna februarie 2018. Un ordin în acest sens a fost semnat ieri, 22 ianuarie, de către MSMPS.

Toate subdiviziunile Ministerului urmează să întreprindă măsurile privind executarea acțiunilor prevăzute în Plan: Agenția Națională pentru Sănătate Publică, Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „N. Testemițanu”, Centrul de Excelență în medicină și farmacie „Raisa Pocalo”, Centrul de educație medicală continuă a personalului medical și farmaceutic, conducătorii instituțiilor medico-sanitare publice.

Conform documentului, instituțiile vizate urmează să asigure:

  • principiile de comunicare cu pacienții, respectarea drepturilor acestora;
  • elaborarea protocoalelor și ghidurilor clinice în scopul îmbunătățirii calității serviciilor medicale;
  • revizuirea fișelor de post a personalului medical și stabilirea expres a atribuțiilor și obligațiunilor privind responsabilitatea personalului medical și conformarea irevocabilă la normele de etică și deontologie.

Ministerul anunță că, începând cu februarie 2018, vor fi realizate acțiuni de informare privind drepturile pacienților, serviciile medicale gratuite sau cu plată de care poate beneficia populația, iar în cadrul tuturor instituțiilor medicale din țară va fi instituit serviciului telefonic gratuit „Linia Verde”. Până în luna aprilie, Ministerul urmează să revizuie cadrul normativ pentru asigurarea drepturilor pacienților în actul medical, iar până la sfârșitul anului 2018 – să elaboreze și să promoveze legislația privind investigarea și soluționarea cazurilor de erori medicale.

Totodată, MSMPS promite ca în primele trei luni ale anului 2018, să fie actualizat și completat cadrul normativ în domeniul standardelor de comunicare și consiliere psihologică a pacienților, organizate instruiri a personalului medical, privind principiile eticii și deontologiei medicale.

„Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale regretă cazurile în care pacienții au avut de suferit în urma neglijenței unor lucrători medicali și va întreprinde toate acțiunile necesare pentru a asigura populației servicii medicale de calitate, inclusiv prin monitorizarea strictă a realizării Ordinului și a Planului de acțiuni”,  se anunță în conumicatul MSMPS.