Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ Cod roșu de alertă…

DOC Cod roșu de alertă în raionul Cahul cu risc major de infecție cu COVID-19: aflarea în spațiile publice în grupuri mai mari de trei persoane, interzisă. Lista măsurilor instituite

În raionul Cahul a fost declarat cod roșu de alertă cu risc major de infecție cu noul coronavirus. O Hotărâre în acest sens a fost emisă de Comisia raională Extraordinară de Sănătate Publică Cahul la 30 iulie curent în contextul răspândirii unui număr crescut de cazuri noi de infecție cu Covid-19.

Odată cu decizia autorităților raionale au fost instituite și un șir de măsuri restrictive pentru prevenirea și combaterea pandemiei.

Astfel, începând cu 31 iulie, în raionul Cahul este interzisă aflarea în spațiile publice în grupuri mai mari de trei persoane, cu excepția membrilor aceleiași familii. Sunt interzise slujbe religioase în incinta bisericilor, organizarea evenimentelor comerciale în spațiile închise, iar cluburile își suspendă activitatea până la o nouă decizie în acest sens.

Din Hotărârea CSP Cahul:

Se menține cu titlul obligatoriu măsurile și acțiunile de Sănătate publică pe teritoriul administrativ al raionului ca hol pentru prevenirea și controlul infecție cu noul coronavirus:

  • Portul indispensabil al măștilor de protecție în toate spațiile publice închise, orice tip de transport public, în stațiile de așteptare, în cadrul tuturor evenimentelor publice din spațiile deschise cu aglomerații umane, în cadrul întrunirilor cu caracter unic, adunărilor în masă inclusiv cu respectarea distanței fizice de minim 1 m.
  • Evitarea evenimentelor care implica prezența aglomerații lor umane
  • Se interzice organizarea și desfășurarea în spațiile închise și deschise a expozițiilor, festivalurilor, târgurilor agricole specializate, evenimentelor comerciale.
  • Se interzice activitatea cluburilor de noapte, activitatea discotecilor inclusiv și a ringurilor de dans indiferent de denumirea firmei sau unității comerciale care desfășoară activitate
  • Se permite organizarea slujbelor religioase doar în afara bisericilor, la aer liber, utilizând sisteme sonorizate și transmisiune online cu respectarea distanței de 2 m între persoane și purtarea măștilor de protecție.
  • Se interzice aflarea persoanelor în zone de agrement, spații publice deschise în grupuri mai mari de trei persoane cu excepția membrilor unei familii.
  • Pe teritoriul zonelor de agrement inclusiv piscine se va admite un număr limitat de persoane astfel încât să fie asigurată o suprafață de minim 4 m² pentru fiecare persoană reieșit din suprafața locului prevăzut pentru agrement sau suprafața piscinei.
  • Se reiterează insistent necesitatea de vaccinare împotriva Covid 19 cu orice vaccin disponibil și aprobat pentru utilizarea în Republica Moldova ca unica măsura esențială de prevenire a cazurilor noi de Covid 19.

Hotărârea nr.39 din 30.07.2021 a Comisiei Raionale Extraordinare de Sănătate Publică Cahul:

Potrivit autorităților raionale, în ultimele săptămâni, pe teritoriul raionului Cahul se înregistrează o creștere a numărului de cazuri COVID-19. Pentru ultimele 14 zile (15 – 28 iulie) incidența COVID-19 a constituit 129,7 cazuri la 100 de mii de persoane, fiind înregistrate 149 de cazuri noi de infecție. Din numărul total de localități ale raionului, în 21 de localități se atestă o situație nefavorabilă. Din ele, în 15 localități incidența variază de la 107,3 până la 649,2 cazuri la 100 de mii de persoane, fapt care, potrivit CSP Cahul, prezintă impact mare și include risc major cu potențial înalt de transmitere cu afectarea gravă a sănătății populației.

În context, CSP Cahul menționează că în ultima perioadă a sporit numărul cazurilor de infecție de import. Din numărul total de cazuri înregistrate în raionul Cahul în luna iulie curent, 24 sunt de import.