Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ Cabinetul de miniștri a…

DOC Cabinetul de miniștri a exclus de pe ordinea de zi proiectul privind alocarea a 67 milioane de lei pentru „Arena Națională”. Natalia Gavrilița: „Vreau să aflu de la PG cum s-a mișcat acest dosar. Vom pregăti un demers în acest sens”

Candu, Filip, Babuc. Lucrările au inceput in oct 2018 și urmau să se încheie în octombrie 2020. Sursa: chisinauarena.md

Cabinetul de miniștri a exclus de pe ordinea de zi a ședinței proiectul de hotărâre privind alocarea a 67 milioane de lei pentru „Arena Națională” neexploatată. Potrivit proiectului, complexul sportiv urma să primească din contul mijloacelor prevăzute în bugetul de stat pentru anul 2021 – 67 739,5 mii de lei pentru „majorarea capitalului social”.

Propunerea de excludere a proiectului de hotărâre de pe ordinea de zi a venit din partea prim-ministrei, Natalia Gavrilița, care a menționat că va înainta un demers pentru a afla acțiunile întreprinse de Procuratura Generală (PG) pe marginea acestui dosar.

„Solicit excluderea proiectului. Am mai multe motive. Primul este că vreau să aflu de la Procuratura Generală cum s-a mișcat dosarul pe „Arena Națională”. Vom pregăti un demers în acest sens. În 2019, Guvernul Sandu a transmis Procuraturii Generale un dosar întreg legat de acest proiect care a fost inițiat cu scop clar de delapidare și îmbogățire din contul banului public. Au trecut doi ani și vreau să aflu de la Procuratură cum decurg investigațiile și ce statut procesual au persoanele implicate”, a spus Gavrilița.

Miercuri, 25 august, Platforma Demnitate și Adevăr (DA) a solicitat Guvernului excluderea proiectului privind alocarea a 67 milioane de lei pentru Arena Națională, care, potrivit formațiunii, „urmează a fi achitați în calitate de următoare tranșă în cadrul unui contract dubios public-privat cu compania Summa Turizm Yatirimciligi Anonim Șirceti”.

În context, Platforma DA a solicitat amânarea deciziei respective, întrucât aceasta poate „prejudicia interesele R. Moldova și contribui la continuarea unei scheme criminale”.

Problemele de la Chișinău Arena au fost dezvăluite de către ZdG încă în septembrie 2020. Menționam atunci că „Chișinău Arena” urma să fie dat în exploatare în luna octombrie 2019, exact la un an de la începerea lucrărilor.

Deși de la data promisă trecuse aproape un an, „familiile cu copii” nu-și puteau petrece timpul liber în incinta Arenei, așa cum promitea unul dintre inițiatorii și promotorii proiectului, politicianul Andrian Candu. Terenurile de sport din cadrul Arenei nu puteau găzdui evenimente, iar complexul nu putea fi dat în exploatare, chiar dacă construcția a fost finalizată, iar echipamentele necesare pentru buna funcționare au fost instalate. 

Inițial, s-a constatat că arena polivalentă nu putea fi dată-n exploatare pentru că nu putea fi conectată la rețelele de alimentare cu gaze, apă și canalizare, existente în zonă, apoi că nu era racordată la rețelele electrice. În mai 2019, printr-un prim acord adițional, statul și-a asumat obligația să achite în plus față de prevederile contractuale inițiale 1,5 milioane de euro pentru ca „Chișinău Arena” să fie conectată la apeduct și canalizare.

Ulterior, au apărut alte probleme care nu au fost luate în calcul la etapa inițierii proiectului, iar pentru a fi rezolvate, ZdG scria că era nevoie de investiții suplimentare: arena nu are construite drumuri de acces, iar unele terenuri adiacente complexului sportiv, pe unde urmează să fie făcute căi de acces, sunt în proprietate privată.

Citește și: