Principală  —  IMPORTANTE   —   Platforma DA solicită Guvernului excluderea…

Platforma DA solicită Guvernului excluderea proiectului privind alocarea a 67 milioane de lei pentru Arena Națională de pe ordinea de zi

Foto: ZdG

Platforma Demnitate și Adevăr (DA) solicită Guvernului excluderea proiectului privind alocarea a 67 milioane de lei pentru Arena Națională, care, potrivit formațiunii, „urmează a fi achitați în calitate de următoare tranșă în cadrul unui contract dubios public-privat cu compania Summa Turizm Yatirimciligi Anonim Șirceti”.

În context, Platforma DA solicită amânarea deciziei respective, întrucât „aceasta poate prejudicia interesele Republicii Moldova și contribui la continuarea unei scheme criminale”.

„Proiectul construirii Arenei Naționale a fost inițiat în mare grabă în anul 2018 de către oligarhul Vladimir Plahotniuc, care a impus Guvernului și Parlamentului, fără consultări publice și expertiză profesională, să adopte cu viteza luminii toate deciziile necesare pentru lansarea construcției. (…) În acest context, considerăm că Guvernul are toate motive juridice să nu se grăbească să achite următoarea tranșă pentru un obiect nefinalizat, contrar prevederilor contractului, și are o obligațiune față de cetățeni să solicite un audit urgent de la Curtea de conturi sau un alt audit extern, precum și să se adreseze către organele de anchetă coercitive pentru o analiză amplă și profundă a procedurii inițierii și implementării parteneriatului public-privat ce ține de construcția Arenei Naționale, inclusiv sub prisma oportunității economice, argumentării juridice a contractului, riscurilor pentru interesele Republicii Moldova și existența unor interese obscure ale grupării criminal-politice Plahotniuc în procesul selectării partenerului privat” se menționează în comunicatul Platformei DA.

La solicitarea Agenției Proprietății Publice (APP), Ministerul Finanțelor ar urma să aloce până la 67,73 de milioane de lei Societății cu Răspundere Limită „Arena Națională” pentru majorarea capitalului social, se arată într-un proiect de hotărâre a Guvernului, înregistrat pentru ședința din 25 august. Potrivit APP, alocarea mijloacelor financiare Societății cu Răspundere Limită „Arena Națională” este necesară pentru achitarea unei tranșe, care reiese din contractul de parteneriat public-privat pentru proiectarea și construcția arenei polivalente, obligațiune asumată de către Guvern.

Potrivit proiectului hotărârii Guvernului, suma totală de rambursare a investiției către Partenerul Privat constituie 44,52 de milioane de euro. În total au fost achitate 13,17 milioane de euro, astfel suma tranșelor spre achitare constituie 31,35 de milioane de euro.

Citiți și: DOC/ „Arena Națională” neexploatată ar urma să primească peste 67 de milioane de lei din contul mijloacelor prevăzute în bugetul de stat, pentru „achitarea unei tranșe”. APP: suma totală a tranșelor spre achitare – peste 31 de milioane de euro

În 2018, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării (MECC) și SRL „Arena Națională” au încheiat un contract de partenerial public-privat pentru proiectarea și construcția „arenei polivalente de interes național” cu compania privată de implementare SRL „ Sam Investment Company”.

„Arena Națională” urma să fie dată în exploatare în octombrie 2019, dar pentru că acest lucru nu s-a întâmplat, în februarie 2020, după o vizită la complex a fostului președinte Igor Dodon, a fost anunțată o nouă dată – 1 mai 2020.