Principală  —  Ştiri  —  Social   —   (DOC) Ancheta privind fraudele din…

(DOC) Ancheta privind fraudele din sistemul bancar, procesul lent de reformă a BNM și a CNA, principalele restanțe ale Guvernului

Reformarea CNA, derularea lentă a anchetei privind fraudele din sistemul bancar și eșecul negocierii unui preț avantajos de furnizare a energiei electrice cu Ucraina sunt printre principalele restanțe ale Guvernului, din agenda reformelor prioritare, pentru perioada martie-iunie 2016. Doar a treia parte dintre acțiuni au fost realizate. Concluziile se includ într-un raport intermediar de monitorizare a foii de parcurs privind agenda de reforme prioritare. La capitolul realizări se numără Strategia de atragere a investițiilor 2016-2020, inițierea procesului de reformare a sectorului bancar și „dezghețarea” procesului de negocieri privind un potențial program cu FMI. 

Foaia de parcurs privind agenda de reforme prioritare întrunește acțiunile pe care guvernarea s-a angajat să le întreprindă în 13 domenii, pentru depășirea crizei social-economice şi politice din Republica Moldova. Odată depășită situația de criză, Republica Moldova urmează să revină la implementarea documentelor strategice de politici: Agenda de Asociere şi Acordul de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană, în conformitate cu prevederile Planului Național de Acțiuni şi alte documente strategice de politici.

Cantitativ, către sfârșitul lunii iunie au expirat termenele de realizare pentru 57 de acțiuni din cele 69 prevăzute de Foaia de parcurs. Respectiv, din totalul de 69 de acțiuni au fost realizate fără deficiențe 29%; au fost realizate cu deficiențe 27% din acțiuni; 16 (23%) din totalul de acțiuni sunt în curs pozitiv şi, respectiv, 8 (12%) sunt în curs negativ de realizare, existând deficiențe serioase ce pot împiedica realizarea cu succes a acțiunilor. În cazul a 6 acțiuni (9%), procesul de implementare nu a fost inițiat.

Printre principalele restanțe în vederea implementării obiectivului „instaurarea bunei guvernări şi a statului de drept” se numără reformarea Centrului Național Anticorupție și adoptarea unui nou Cod al audiovizualului (una din marile restanțe ale tuturor guvernelor din 2011 și până în prezent). În ceea ce privește obiectivul „dezvoltarea economică şi asigurarea unei economii de piață funcționale”, menționăm derularea lentă a anchetei privind fraudele depistate în sistemul bancar în 2014, procesul lent de reformă a BNM în vederea sporirii independenței și competențelor acesteia, și procesul lent de implementare a agendei de asociere. În domeniul energetic, din cauza lipsei de transparență în legătură cu reînnoirea contractului cu furnizorul din regiunea transnistreană și respingerea ofertei furnizorului ucrainean, nu a fost negociat cel mai avantajos preț de furnizare a energiei electrice.

Printre principalele realizări pot fi menționate adoptarea legii cu privire la procuratură, a legii cu privire la reorganizarea sistemului instanțelor judecătorești, pachetului de legi cu privire la integritate, optimizarea controalelor de stat pentru întreprinderi, adoptarea Strategiei de atragere a investițiilor și promovare a exporturilor 2016-2020, inițierea procesului de reformare a sectorului bancar prin alinierea la principiile Basel 3, „dezghețarea” procesului de negocieri privind un potențial program cu FMI, inițierea reformei administrației publice, și, nu în ultimul rând, procesul relativ transparent și inclusiv de selectare a Guvernatorului BNM și a membrilor Consiliului de Supraveghere.

Vizualiarea interactivă a raportului poate fi accesată AICI.

Raportul a fost elaborat de Asociația pentru Democrație Participativă ADEPT, Centrul Analitic ”Expert-Grup” și Centrul de Resurse Juridice din Moldova (CRJM) cu suportul Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID).