Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ Alerte de călătorie. Informații…

DOC Alerte de călătorie. Informații actualizate privind accesul cetățenilor moldoveni pe teritoriul altor țări

Foto: diez.md

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) a actualizat vineri, 1 octombrie, alertele de călătorie. Din 23 septembrie, urmare a înrăutățirii situației epidemiologice în țara noastră, R. Moldova a fost exclusă de către Uniunea Europeană (UE) din lista țărilor terțe pentru cetățenii cărora ar trebui eliminate restricțiile de călătorie. Astfel, reprezentanții MAEIE anunță că persoanelor vaccinate, în continuare, ar trebui să li se permită să călătorească către UE dacă sunt imunizate cu un vaccin împotriva COVID-19 aprobat de UE și dacă au primit ultima doză recomandată a vaccinului cu cel puțin 14 zile înainte de sosire.

Restricții de intrare în România

Începând cu 1 iunie 2021, au fost anulate restricțiile privind intrarea în România a cetățenilor străini și apatrizilor. Prin urmare, toți cetățenii R. Moldova, posesori de pașapoarte biometrice, pot intra în România, indiferent de scopul
călătoriei.

Vineri, 1 octombrie, România a inclus R. Moldova în zona roșie. 

Măsura carantinei

Măsura carantinei se instituie pentru cetățenii străini și apatrizii care sosesc în România, indiferent de zona din care vin (verde, galbenă sau roșie), inclusiv din R. Moldova, pentru o perioadă de 14 zile (cu excepția celor care vin din UE/ SEE/ Confederația Elvețiană). Sunt scutite de la măsura carantinei persoanele care fac dovada vaccinării (10 zile de la încheierea schemei), precum și cele care au fost confirmate pozitiv pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 în ultimele 180 de zile.

Detalii aici despre măsurile referitoare la regimul de intrare, ședere și tranzit pe teritoriul României.

Începând cu 23 septembrie 2021, au fost efectuate modificări în legislația privind regimul carantinei, în sensul creșterii limitelor de vârstă pentru aplicabilitatea excepțiilor în cazul minorilor (de la 6 la 12 ani).

Totodată, conducătorii autovehiculelor cu capacitatea maximă autorizată mai mare de 2,4 tone care asigură transportul de marfă, precum şi conducătorii autovehiculelor prevăzute cu mai mult de 9 locuri pe scaune, inclusiv locul conducătorului, care asigură transport de persoane, se exceptează de la măsura carantinei dacă prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecţia cu SARS-CoV-2 efectuat cu cel mult 72 de ore înainte de intrarea în ţară, iar deplasarea se realizează doar în scop profesional.

Restricțiile de intrare în Ucraina

Cetățenii R. Moldova pot intra în Ucraina, prezentând obligatoriu la punctul de trecere a frontierei de stat polița de asigurare medicală, care să acopere costurile unui eventual tratament pentru COVID-19 și/sau costurile privind cheltuielile de carantină, emisă de o companie de asigurări din Ucraina sau de o companie de asigurări străină, care are reprezentanță în Ucraina (polița de asigurare urmează să acopere perioada de ședere în Ucraina), precum și unul din următoarele documente:

  • Rezultatul negativ al testării COVID-19 (prin metoda PCR), efectuat cu cel mult 72 ore înaintea intrării pe teritoriul Ucrainei sau
  • Rezultatul negativ al testului rapid pentru determinarea antigenului coronavirusului SARS-CoV-2 (RAT), efectuat cu cel mult 72 ore înaintea intrării pe teritoriul Ucrainei sau
  • Certificat medical emis de autoritățile medicale ale R. Moldova ce confirmă primirea uneia sau mai multe doze de vaccinuri contra COVID19, recunoscute de Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

Potrivit MAEIE, documentele menționate urmează a fi emise sau traduse în limba engleză. Aceste documente nu sunt necesare pentru copiii cu vârsta până la 12 ani, ei urmând să dispună doar de polița de asigurare medicală.

În absența poliței de asigurare și/sau a unui document din cele enumerate, trecerea frontierei de stat a Ucrainei, pentru intrare sau tranzit, va fi refuzată.

Totodată, cetățenii R. Moldova la intrare în Ucraina (cu excepția celor care dispun de certificate medicale ce confirmă primirea uneia sau mai multe doze de vaccinuri contra COVID-19) vor fi impuși să instaleze în telefonul său mobil aplicația serviciului electronic ucrainean „Vdoma” și să se autoizoleze pe o perioadă de 10 zile, care se începe la 72 de ore după trecerea hotarului.

Vedeți mai jos mai multe informații privind alertele de călătorie pentru fiecare țară în parte:

26 de decese și alte 1 289 de cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost confirmate vineri, 1 octombrie, în R. Moldova. Din numărul total de cazuri, 16 cazuri asociate cu contact în afara țării: 5-România, 2-Egipt, 2-Italia, 2-Turcia, 2-Ucraina, 1-Elveția, 1-Serbia, 1-SUA, potrivit Ministerului Sănătății.