Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ Agenția Servicii Publice a…

DOC Agenția Servicii Publice a anulat licitația de aproximativ 500 de milioane de lei pentru achiziționarea blanchetelor pentru actele de identitate, permise de conducere și certificate de înmatriculare

Imagine simbol

Agenția Servicii Publice (ASP) a anulat joi, 2 septembrie, licitația de aproximativ 500 de milioane de lei pentru achiziționarea blanchetelor pentru actele de identitate, permise de conducere și certificate de înmatriculare „din motiv că există abateri de la prevederile legale care determină imposibilitatea de încheiere a contractului”.

Într-un document emis în adresa celor trei companii care au depus oferte pentru licitația anunțată, ASP menționează că, în calitate de autoritate contractantă, a decis anularea procedurii de atribuire a contractului „din motiv că există abateri de la prevederile legale care determină imposibilitatea de încheiere a contractului”.

În context, reprezentanții Guvernului au emis un comunicat prin care au anunțat că la ora 13:00 prim-ministra Natalia Gravilița și șeful Agenției Servicii Publice (ASP), Mircea Eșanu, vor susține un briefing de presă pe acest subiect.

Documentul integral:


Anterior, fostul director al ASP, Vladislav Zara, a susținut o conferință de presă pentru a anunța că majorările înregistrate la serviciile prestate de către Agenție au fost operate conform legii, la fel ca și licitația de aproximativ 500 milioane de lei pentru achiziționarea blanchetelor pentru actele de identitate.

După anunțul principal, Zara a făcut mai multe declarații cu privire la organizarea licitației. El a declarat că în luna iunie curent a fost invitat, de două ori, de către secretara Consiliului Suprem de Securitate (CSS), consiliera președintei în domeniul apărării și securității, Ana Revenco, la Președinție, unde potrivit lui, atât Revenco cât și consilierul pe probleme economice, Veaceslav Negruță, i-ar fi sugerat acestuia că agenția trebuie să anuleze licitația de aproximativ 500 milioane de lei pentru achiziționarea blanchetelor pentru actele de identitate.

Citiți și: Directorul ASP spune că a fost convocat în ședință la Președinție unde „i s-ar fi sugerat” să anuleze licitația de 500 de milioane de lei pentru achiziționarea blanchetelor. Președinția anunță că declarațiile directorului vin după ce instituția a sesizat PG: „În cadrul ședințelor, directorului i s-a solicitat să justifice majorarea continuă a tarifelor la serviciile ASP”

Agenția Servicii Publice (ASP) a anunțat la sfârșitul lunii aprilie o licitație deschisă în valoare de 498 356 865 lei pentru procurarea blanchetelor cu tehnologii de personalizare pentru actele de identitate din sistemul național de pașapoarte, permise de conducere și certificate de înmatriculare.

În context, deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) Radu Marian a expediat miercuri, 12 mai, un demers prim-ministrului interimar, Aureliu Ciocoi, și șefului ASP – Vladislav Zara, prin care a solicitat stoparea achiziției. Totodată, deputatul a cerut Serviciului de Informații și Securitate (SIS) să verifice achiziția și să ofere informații cu privire la „posibilele elemente de fraudă”.

Ziarul de Gardă a contactat serviciul de presă al ASP pentru a afla de ce este necesară o asemenea achiziție și dacă în depozitul ASP există o rezervă de 400 mii de blanchete. Purtătoarea de cuvânt a instituției, Olesea Pasicovschi, ne-a spus să expediem o solicitare de informații la acest subiect.

La 13 mai curent, într-un răspuns pentru ZdG, responsabilii din cadrul ASP au declarat că procedura de achiziție publică s-a organizat, în strictă conformitate cu prevederile Legii nr. 131/2015 privind achizițiile publice și Hotărârii Guvernului Nr. 544/2019 cu privire la unele măsuri de organizare a procesului de achiziții în domeniul tehnologiei informației și comunicațiilor.