Principală  —  IMPORTANTE   —   Precizările ASP privind licitația de…

Precizările ASP privind licitația de aproximativ 500 de milioane de lei pentru achiziționarea blanchetelor pentru actele de identitate, permise de conducere și certificate de înmatriculare

Imagine-simbol: Agora.md

După ce Ziarul de Gardă a făcut o solicitare de informații miercuri, 12 mai, către Agenția Servicii Publice (ASP) privind licitația de aproximativ 500 de milioane de lei pentru achiziționarea blanchetelor cu tehnologii de personalizare pentru actele de identitate din sistemul național de pașapoarte, permise de conducere și certificate de înmatriculare, reprezentanții agenției au venit astăzi cu mai multe precizări pe acest subiect.

Responsabilii din cadrul ASP susțin că procedura de achiziție publică s-a organizat, în strictă conformitate cu prevederile Legii nr. 131/2015 privind achizițiile publice și Hotărârii Guvernului Nr. 544/2019 cu privire la unele măsuri de organizare a procesului de achiziții în domeniul tehnologiei informației și comunicațiilor.

„Menționăm că organizarea procedurilor de achiziții publice, în mod prealabil, pe parcursul anului 2021, este dictată de specificul procedural și tehnologic, deoarece procedurile legale corespunzătoare includ activități care durează timp de 6-12 luni. Atragem atenția asupra faptului că una din cerințele obligatorii pentru participanții la tender este posedarea certificatului security printing (tipărirea documentelor de importanță statală, imprimarea bancnotelor, experiența în realizarea proiectelor similare de importanță statală, etc.).

Procedura de achiziție respectivă a fost, este și va fi efectuată în mod prealabil, cu scopul evitării riscului de epuizare a stocului de blanchete și materiale de consum, de care dispune ASP. Eventuala epuizare a stocurilor va duce inevitabil la imposibilitatea ASP, respectiv a statului, de a realiza funcțiile de bază ale instituției – prestarea serviciilor publice de confecționare și eliberare a actelor de identitate, permiselor de conducere și a înregistrării transportului auto. La momentul actual, stocul de blanchete pentru pașapoarte constituie 230 de mii de unități, pentru buletine de identitate – 220 de mii”, se arată în răspunsul primit de la ASP.

Achiziționarea a circa a 1,5 milioane de blanchete este bazată pe analiza efectuată de ASP, în baza cantității actelor eliberate în anii 2017-2020, precum și de cantitatea actelor cu termenul de valabilitate expirat sau care va expira în anul curent, susțin responsabilii din cadrul agenției.

„Accentuăm că lansarea fiecărei generații noi a carnetelor/blanchetelor de acte este însoțită de obligativitatea ASP să expedieze specimenele acestora la toate serviciile interesate – autoritățile publice centrale ale RM (MAI, MJ, MAE IE ( pentru misiunile diplomatice ale RM și a altor state).

Comunicăm că numărul cetățenilor Republicii Moldova, care anterior au deținut pașaport, dar la data de 01 ianuarie 2021 nu dețin nici un pașaport valabil este peste 1 000 000 de persoane. În același timp, până la finele anului 2021 va expira termenul de valabilitate a încă peste 340 de mii de pașapoarte ale cetățenilor R. Moldova, peste 100 mii de buletine de identitate. Totodată, circa 45 de mii de copii au împlinit sau vor împlini vârsta de 16 ani pe parcursul anului 2021 (potrivit prevederilor art.7 din Legea nr.273/1994 privind actele de identitate din sistemul național de pașapoarte, cetăţenii R. Moldova cu domiciliul în R. Moldova sunt obligați să deţină buletin de identitate de la vârsta de 16 ani). Subliniem, că în Nomenclatorul serviciilor prestate de ASP sunt prevăzute categoriile serviciilor gratuite și cu înlesniri, de exemplu primul buletin de identitate al cetățeanului R. Moldova se eliberează în mod gratuit”, se mai arată în răspunsul ASP.

De asemenea, reprezentanții instituției spun că pentru a evita o eventuală îndatorare financiară a ASP, procedura de achiziție include clauze contractuale obligatorii privind efectuarea achitărilor cu producătorii – doar după perfectarea documentelor de către ASP.

„În același timp, având în vedere că ASP este o instituție publică și își desfășoară activitatea în baza autonomiei financiare (potrivit prevederilor Hotărârii Guvernului nr.314/2017 cu privire la constituirea ASP), mijloacele financiare pentru achiziționarea blanchetelor urmează să fie alocate din bugetul ASP. Atragem atenția asupra faptului că actele eliberate de Agenția Servicii Publice corespund cerințelor reglementărilor internaționale din domeniu. ASP asigură un grad sporit de protecție şi conținutul informațional al acestora”, se mai arată în răspunsul ASP.

Agenția Servicii Publice (ASP) a anunțat la sfârșitul lunii aprilie o licitație deschisă în valoare de 498 356 865 lei pentru procurarea blanchetelor cu tehnologii de personalizare pentru actele de identitate din sistemul național de pașapoarte, permise de conducere și certificate de înmatriculare.

În context, deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) Radu Marian a expediat miercuri, 12 mai, un demers prim-ministrului interimar, Aureliu Ciocoi, și șefului ASP – Vladislav Zara, prin care a solicitat stoparea achiziției. Totodată, deputatul a cerut Serviciului de Informații și Securitate (SIS) să verifice achiziția și să ofere informații cu privire la „posibilele elemente de fraudă”.

Ziarul de Gardă a contactat serviciul de presă al ASP pentru a afla de ce este necesară o asemenea achiziție și dacă în depozitul ASP există o rezervă de 400 mii de blanchete. Purtătoarea de cuvânt a instituției, Olesea Pasicovschi, ne-a spus să expediem o solicitare de informații la acest subiect.